Chlupáči, 22. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Ježek je podivuhodné zvířátko, které všichni známe a milujeme již z dětských knížek. Kdo by nechtěl takového roztomilého kamaráda doma? Není ale ježek jako ježek. Ježek západní, který se běžně vyskytuje v České republice, není ideálním mazlíčkem a rozhodně bychom si jej neměli z přírody nosit domů dle libosti.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

O jakého ježka se tedy jedná?

Ježek bělobřichý

Ježek

Ježek bělobřichý, nebo také africký trpasličí, je na rozdíl od ježka západního poněkud menšího vzrůstu a rozdíl je znatelný i v povaze. Tento ježeček se při správné manipulaci a včasnému zvykání na lidskou ruku nebrání bodlinami, a tak se s ním dá vcelku dobře pomazlit, i když to nepatří mezi jeho oblíbené činnosti. Mnohem raději si sám hoví v pohodlí ubikace nebo zkoumá okolí.

Při pořizování ježka bělobřichého je nejlepší obrátit se na zkušené chovatele, kteří vám poradí ohledně péče i manipulace a kde budete mít jistotu zdravého chovu.

Nenáročný samotář

Ježek

Tento rošťák s bodlinami nepotřebuje kontakt s jinými ježky. Jedná se o samotářské zvíře, které je lepší chovat jako jedince. Pokud chcete ježečka navyknout na manipulaci, je potřeba se mu pravidelně věnovat, ale platí zde pravidlo „všeho s mírou“. Ježek je tvor, co má rád svůj klid. Proto bychom jej neměli budit ze spánku ani jinak rušit. Zvykat na lidskou ruku je potřeba zejména mláďata, která získají důvěru poněkud rychleji, než dospělý jedinec.

Výměna bodlin

Každého ježečka čeká dospívání, které je doprovázenou výměnou bodlin. Tento proces je pro ježka dost nepříjemný, a tak se není čemu divit, že se v tomto období změní i jeho chování. Na chvíli se z milého společníka stane bručoun, který odmítá jakýkoliv kontakt či interakci. Nemusíte se však obávat. Jakmile budou bodliny vyměněné, ježečkovo chování se vrátí do normálu a bude se pyšnit svým novým kabátkem. Dospělácké bodlinky jsou o poznání tvrdší.

Ježčí doupě aneb Jak zařídit obydlí

Ježek

Ježečci mají rádi stálou teplotu bez výkyvů a průvanu, a tak je ideální ubikací plastový box nebo terárium veliké přibližně půl metru na šířku a metr na délku. Ač ježci rádi šplhají, klec v tomto případě není vhodným obydlím. Ježečka bychom měli umístit tak, aby nerušil on nás ani my jeho. V jedné místnosti se s ježkem příliš dobře nevyspíte. Navíc vyžaduje teplé prostředí, a to ideálně nad 22 °C. Přibližně pod tuto hranici by teplota v místnosti neměla klesnout. Pokud ano, je nutné ježkovi přitopit jiným způsobem. Podestýlka by měla být bezprašná.

Ježci se rádi zahrabávají do úkrytu, a tak jim nezapomeňte terárium vybavit domečkem nebo látkou, ze které si doupě vytvoří.

Na čem si ježek smlsne

Ježek

Mezi hlavní složku potravy ježka patří nepochybně hmyz. Vhodným doplněním je například i vařené maso, vejce nebo i kočičí krmivo, tedy granule či kapsičky. Rozhodně neplatí, že má ježek nejraději ovoce, které si nosí na bodlinách, což lze vidět v mnoha pohádkách. Naopak mu mohou některé druhy ovoce i zeleniny uškodit.

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock