Chlupáči, 25. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Veselý, pozorný, hravý a milý. Takovými ideálními vlastnostmi se pyšní lvíček. Proč se tak jmenuje a jaké jsou jeho další stránky? Pojďme se na tohoto malého rošťáka podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Lví sestřih

Lvíček

Nejprve se zaměříme na jeho pojmenování. Pokud toto psí plemeno uvidíte na výstavě, bude vám hned jasné, proč právě lvíček. Výstavní sestřih totiž připomíná lví hřívu – na hlavě a kolem hrudi vlaje hustá vlnitá srst a zadní polovina těla je vyholená. Jestliže preferujete přirozenější vzhled a lví sestřih na svém chlupáči nechcete, budete se muset rozloučit s výstavami, kde je takováto úprava povinná.

Přizpůsobivý mazlík

Lvíček

Ať už se lví hřívou nebo bez, lvíček je ideální společník téměř do každé rodiny. Dobře vychází jak s dětmi, tak i jinými domácími mazlíčky. Je dobře ovladatelný a poslušný, a to zejména díky tomu, že umí respektovat člověka a zároveň je citlivý. Stejně jako každý jiný pes, i tento bezproblémový chlupáč potřebuje výchovu a socializaci, aby z něj vyrostl vyrovnaný jedinec.

Lvíček se hodí jak do bytu, tak i k domečku. Rád totiž skotačí a běhá venku, ale zároveň se s chutí schoulí na váš klín. Užívá si tak pohodlí domova i venkovní zábavu. Postačí mu kratší procházky, ale ocení i aktivnější způsob života. Rozhodně se však nehodí k celodennímu odložení na dvorku či zahradě, a to nejen kvůli možnému prochladnutí, ale také proto, že lvíček potřebuje lidskou společnost.

Malý šikula

Lvíček

Na první pohled se může zdát, že si lvíček užívá válení na gauči a nošení v psí tašce. Ve skutečnosti se ale nejedná se o žádného lenocha. Tento chlupáček je naopak velice aktivní a umí překvapit okolí svými schopnostmi. Díky jeho chytré hlavičce si rychle zapamatuje povely a nejrůznější psí kusy, což může zúročit například v dogdancingu. Zároveň je velice rychlý a hbitý, a tak bude vynikat i v jiných psích sportech, jako je agility nebo flyball. Jak již bylo zmíněno, poslušnost mu taktéž nedělá problémy, díky vysoké inteligenci rychle pochopí, co se po něm žádá. Potřebuje laskavý a pozitivní přístup plný pochval a odměn, tresty a zbytečný dril nesnáší dobře.

I když se jedná o malého psa, který měří kolem 30 centimetrů, zvládne i delší túry a výlety. Lvíček je zkrátka pejsek do nepohody, společník na různorodé aktivity a rodinný mazlík, který dokáže vykouzlit úsměv na tváři jak dětem, tak i dospělým.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title