Chlupáči, 3. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Bígl je pes s velkým srdcem i elánem a není divu, že se těší tak velké oblibě mezi pejskaři. Jeho přátelská povaha a radost ze života musí uchvátit zkrátka každého.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pojďme se na něj podívat zblízka!

S každým kamarád

Bígl

Jelikož je bígl velice společenské psí plemeno, které odpradávna žilo ve smečkách, nemá problém s cizími psy ani lidmi. Přátelský je ke všemu živému, má rád děti i jiné domácí mazlíčky, pokud je na ně dostatečně navyklý. Pokud si myslíte, že vás bígl ochrání před zlodějem, jste na omylu. Tento chlupáč možná zastane funkci alarmu díky svému pronikavému štěkotu, ale jakmile by se vetřelec dostal dovnitř, bígl by ho s radostí vítal a čekal od něj pomazlení.

Jedinečný apetit

Bígl

Pokud některý pes rád a hodně jí, tak je to právě bígl. Tito pejsci, jak už bylo zmíněno, kvůli svému smečkovému chování jídlo hodně hltají a snaží se dostat k misce první, aby na ně něco zbylo. I když máte bígla jedináčka, tohle chování v něm může zůstat díky jeho předkům. Proto byste měli dávat pozor, aby se váš mazlík příliš nepřejídal. Bíglové totiž mají sklon k obezitě a každé kilo navíc zatěžuje celou kostru, nejvíce přitom trpí meziobratlové ploténky. Striktní krmná dávka je proto samozřejmostí, i když vám smutné hladové oči nedají spát. A že bíglové tyto pohledy umí!

Lovec s šikovným čumákem

Bígl detail

Bíglové jsou velice rychlí běžci s nevídanou vytrvalostí, i když se to na první pohled nemusí zdát, jelikož mají poměrně krátké nohy a zavalité tělo. Díky těmto vlastnostem a jejich silnému loveckému pudu byli hojně využíváni k lovu a při honitbách, kde malá velikost nebyla překážkou. Touha pronásledovat zvěř jim zůstala do dneška. Pokud bígl chytí stopu, není příliš velká šance, že poslechne vaše příkazy. Tito psíci mají velice vyvinutý čich, a proto se v dnešní době často věnují pachovým pracím.

Navždy štěnětem

Bígl štěně

Kromě roztomilého výrazu, kterým si bíglové získávají sympatie všech okolo, se jim nedá upřít ani povaha štěněte, kterou si s sebou nesou až do stáří. Bíglové totiž působí neustále vesele, rádi skotačí a mazlí se. Hraní si mezi sebou nebo s pánečky je pro ně velkou zábavou. S bíglem se můžete věnovat i nejrůznějším psím sportům, jako například agility, coursingu nebo canicrossu.

Bezúdržbová srst

Bígl

Bígl má krátkou a hustou srst, která jej efektivně chrání před nejrůznějšími povětrnostními vlivy, a tak poměrně dobře snáší jak zimu, tak horko. Není to však pes k celoročnímu pobytu venku, a to nejen kvůli srsti, ale hlavně společenské povaze. Jeho kožíšek stačí občas vykartáčovat, počítejte s línáním a s tím spojeným úklidem domácnosti.

Štítky: psí plmena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock