Chlupáči, 15. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Pokud hledáte malého mazlíka do bytu, který vás potěší svou veselou povahou, je italský chrtík tou správnou volbou. I přes své původní využití jakožto čistě společenský pes je tento chrtík velice aktivní, a tak vás rád doprovodí na každé procházce i při běhu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Silné pouto s pánem

Italský chrtík

Italský chrtík je velice citově založené stvoření. Jedná se o věrného psa v pravém slova smyslu, který má pevný vztah se svým pánem. Naopak k cizím lidem může být nedůvěřivý. Společné chvíle s rodinou si nadmíru užívá, přeci jen se jedná o psí plemeno, které bylo od pradávna šlechtěno tak, aby vznikl ideální psík do společnosti. Kvůli této vlastnosti mohou mít často sklony k separační úzkosti.

Dobrý vztah si s tímto psem vybudujete zejména pozitivním a laskavým přístupem. Ač se jedná o malého pejska, bez výchovy a výcviku se neobejdete. Nesnáší nátlak, dril a tresty.

Doma je doma

Italský chrtík

Tento štíhlý drobný mazlík s přiléhavou krátkou srstí připomínající samet se rozhodně nehodí na zahradu ani dvorek k celoročnímu pobytu. Má rád své pohodlí v teple domova za přítomnosti členů domácnosti. Rád se vyhřívá na sluníčku nebo u krbu, co naopak nesnáší, je vlhkost. Za deště nebudete mít z procházky příliš mnoho zážitků, jelikož vás chrtík potáhne domů, aby si vysušil kožíšek.

Od každého trochu

Italský chrtík

Od pohledu se italský chrtík jeví jako bojácný uzlíček nervů, za což může zejména jeho stavba těla, pozice ocasu a uši nesené dozadu. Opak je ale pravdou. Přílišná bázlivost není v chovu podporována, chrtík by měl být veselý a sebejistý pes, který si občas i dovolí na větší chlupáče.

I když je doma tento sametový pes nadmíru spokojený, velice rád se proběhne venku. Přeci jen se jedná o příbuzného chrta, kteří pohyb opravdu potřebují. Proto je potřeba i s tímto chrtíkem chodit na delší pravidelné procházky nebo se společně můžete věnovat nějakému sportu. Výborní jsou například v psím sportu zvaném „coursing“, kde využívají svůj lovecký pud, který mají taktéž velice vyvinutý. Z toho důvodu je potřeba dávat pozor na zvěř, pokud chrtíka pouštíte z vodítka. Snadno by se tak mohl zaběhnout.

Elegantní rošťák

Italský chrtík

Italský chrtík každého zaujme svým noblesním vzezřením a ladným pohybem. Nejedná se však o psíka do kabelky. Chrtíci jsou velice inteligentní a bystří psi, kteří se rádi učí novým věcem a objevují okolí. Díky své hravosti se hodí i k dětem, zde je ovšem potřeba hlídat, aby křehkému chrtíkovi dítě nechtíc neublížilo. Tohle aktivní plemeno doplní každou domácnost o dávku radosti a energie.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock