Chlupáči, 14. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Váháte, jestli si pořídíte kočku, nebo psa? Klidně obojí! Nebo už jednoho mazlíčka doma máte a chcete k němu přibrat dalšího? Kočka a pes můžou žít spokojeně i v jedné domácnosti. Máme pro vás přehled plemen, která kočičího miláčka přijmou s otevřenou náručí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Každý pes je originál, a tak i když toho svého najdete v našem výčtu, ještě nemusí být na 100 % jisté, že kočičího sourozence přijme s otevřenou náručí. Vždy záleží na tom, jak se mazlíčci mezi sebou přijmou. Často spolu vyrůstají odmalička a tím si na sebe mohou perfektně zvyknout. Také bývá časté, že dospělí a starší pes si vezme pod své ochranné křídlo malé koťátko, které v něm probudí ochranářský komplex.

Která psí plemena jsou nejvhodnější pro soužití s kočičími kamarády?

Bígl

Bígl

Bíglové jsou známí svojí tvrdohlavostí, jejich plemeno je zařazeno mezi honiče, protože používají svůj výjimečný čich k vystopování kořisti. Tradičně byli používáni při lovu a byli součástí velké psí smečky. Ale nejen to, byli zvyklí být také mezi větší skupinou lidí a také s ostatními zvířaty, například s koňmi. Bígl je velmi společenský a přátelský, rád přijme do své společnosti i kočičího kamaráda.

Baset

Baset

Stejně jako bígl je i baset lovecké plemeno. Je velmi oddaný, milující, přátelský a krotký. Jeho dlouhé tělo s krátkýma nohama z něj nedělá běžeckého rekordmana, jeho pomalost ho předurčuje pro kamarádské soužití s kočkami.

Kavalír King Charles španěl

King Charles

Kavalír King Charles španěl patří mezi společenská plemena. Odjakživa byli vychováváni jako milující, loajální psi a společníci. Toto plemeno si oblíbí snad každého člověka ve svém okolí, ale klidně se skamarádí i s jinými zvířecími parťáky, včetně těch kočkovitých. Ze společenských plemen je také vhodný pudl a mops.

Kolie

Kolie

Pokud se vám zrovna vybavil příběh o Lassii, víte, že kolie jsou milující psi a ne bojovníci. Ačkoli ne všechna větší plemena dobře vycházejí s kočkami, kolie jsou trochu jemnější než ostatní pastevečtí psi. Kolie jsou mimořádně šetrné a opatrné, jsou vhodné k dětem a většině rodinných mazlíčků, dokonce i k těm kočičím.

Zlatý retrívr

Retrívr

Retrívr patří mezi jedno z nejoblíbenějších plemen na světě, je opravdový gentleman a jeho dobré chování se týká lidí i koček. Zlatí retrívři jsou milující, něžní a milí. Většina zlatých retrívrů může žít úspěšně a v harmonii s kočkami.

Novofundlandský pes

Novofundlanďák

Tento velký pes původem z Kanady sice váží něco kolem 60 kilogramů, přesto se jedná o velmi klidné a trpělivé povahy chránící své rodinné příslušníky. Typicky, novofundlandští psi skvěle vycházejí s lidmi všech věkových kategorií, včetně dětí, a s domácími zvířaty všech druhů, včetně koček.

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock