Chlupáči, 30. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Dlouhé nohy, srst jakbysmet, hotový psí model. To je afgánský chrt, elegantní chlupáč oblíbený pro svůj vznešený vzhled i jedinečnou povahu. Jaký je a co může nabídnout?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rychlý jako blesk

Afghánský chrt

Afgánský chrt je typický sprinter. Dříve sloužil k nahánění gazel a vlků, dnes je oblíbeným domácím mazlíčkem, v některých zemích je často i účastníkem psích dostihů pro svou rychlost a obratnost. K úžasným běžeckým výkonům mu dopomáhá jeho tělesná stavba. Jedná se o psa s lehkou kostrou a pevnými dlouhými končetinami. Hluboký hrudník napovídá, že pohyb je tomuto chlupáči vlastní.

Elegán s důstojností

Afghánský chrt

Tento hafan si umí získat obdiv svou elegancí a šarmem. Díky dlouhé jemné srsti a ladnému pohybu je z afgánského chrta neobyčejně okouzlující stvoření, ze kterého čiší vznešenost, důstojnost a půvab. Tyto rysy se promítají i do jeho povahy. Jedná se o totiž o psa s vlastním názorem, svobodnou a nezávislou myslí. K cizím lidem nechová důvěru, rád si zachová osobní prostor, a tak může být odtažitý. Naopak k rodině cítí silné pouto a umí být opravdu věrným psím společníkem.

Srdcem lovec

Afghánský chrt

Silnou stránkou afgánského chrta je jeho vyvinutý lovecký pud, který lze jen stěží potlačit. Vášeň pro lov z něj dělá ideálního adepta pro nejrůznější psí sporty, vynikat bude bez pochyby v coursingu, kde soupeřům vytře zrak svou rychlostí a hbitostí.

Lovecké instinkty se u afgánského chrta projevují vždy a všude, což je nutné mít na paměti hlavně při procházkách přírodou. V mžiku může vystřelit za zajícem či srnou a dá se odvolat velice těžko. Proto je ideální venčit tohoto lovce na dlouhém vodítku.

Nebezpečí útěku však nehrozí jen v přírodě, ale i ve městě. I zde bychom měli mít na paměti, že je potřeba pejska zajistit a mít jej pod kontrolou. Stačí kočka na protějším chodníku a neštěstí může být na světě.

Chlupáč pro zkušené

Afghánský chrt

Afgánský chrt není typickým psím mazlíčkem, který se hodí do každé rodiny. Jedná se o chlupáče s jedinečnou povahou, ve které se mísí nezávislost, důstojnost a tvrdohlavost, což z něj dělá poněkud komplikovaného adepta na výcvik. Právě při výcviku a výchově je zapotřebí mnoho pochopení, trpělivosti a citlivého zacházení ze strany majitele. Afgánský chrt vyžaduje zvláštní přístup, navíc potřebuje mnoho pohybu, a tak se nehodí pro kdejakého pejskaře, který si jej pořídí jen kvůli vzhledu.

Ke komu se hodí afghánský chrt? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title