Zdraví, 3. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Psí stárnutí je smutné, ale i starší pejsek může být vitální a zdravý do vysokého věku. Samozřejmě záleží na plemeni a celkovém zdravotnímu stavu. Obecně je ale důležité se o pejska s přibývajícím věkem co nejpečlivěji starat.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Stárnutí se u pejsků projevuje individuálně. Pokud máte psa většího nad 22 kg, tak seniorský věk přijde o pár let dříve, než pokud máte například křížence s jezevčíkem, kteří se společně se špicly dožívají asi nejvíce let (až 17 let). Je to dáno tím, že geneticky nejsou zatíženi tolika chorobami.

Obecně se psí stárnutí projevuje: horším sluchem, zrakem, sklony k přibírání na váze, větším výskytem vážných onemocnění (rakovina), selhávání ledvin (častější močení), potíže se zuby nebo například špatná pohyblivost v návaznosti na bolesti kloubů.

Jak je to s krmením

Pokud je pejsek v seniorském věku a jinak je zdravý a čiperný, tak se nemusí zbytečně měnit strava.  V tomto dělá spoustu chovatelů chybu. Důležité je stravu vybírat podle aktuální kondice. Ideální je dávat granule tzv. All Life Stages (pro psy v každém věku). Pokud ale pejsek inklinuje k tloustnutí, tak vyberte méně tučné receptury a rozhodně se vyhněte granulím, která jsou určené pro štěňata nebo pro psy, kteří jsou velmi aktivní,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek.

Starší psi už nepotřebují tak vysoký příjem proteinů, ani tuků. Zato je třeba udržovat funkční jejich pohybový aparát. Neměli byste zapomínat ani na oběhový aparát (srdeční činnost), ledviny, játra, mentální funkce a imunitu. „Proto je dobré snížit krmné dávky. Starší pejsci bývají již méně aktivní a předejdete tak nabírání na váze. Starší zvířata potřebuji dobrou imunitu, volte proto krmiva pro psy, která jsou s probiotiky, a která dobře chrání právě celkové zdraví psa,“ říká Jiří Švihálek.

Pozor na zuby

Ve starším věku se vyplatí pejskovi dávat i více přírodních doplňků stravy. Především ty, které pomáhají pohybovému aparátu a posilují srdeční činnost i oběhový systém. Dobrou volbou jsou oleje. Například konopný olej pro psy s CBD nebo speciální přípravky na podporu kloubů.

Starší psi mají také mnohdy potíže se zuby. Ve vysokém věku se často již nemůže provádět dentální hygiena (kvůli sedaci). Dbejte proto u pejska na prevenci zubního kamene a zánětu dásní. Pravidelně mu dávejte přírodní žvýkací pamlsky. Nebo čistěte zuby speciálním gumovým kartáčkem. Pejsci to sice obvykle nemají rádi, ale po nějaké době si zvyknou.

Do vody či do krmiva psovi také můžete přidat speciální výtažek z mořské řasy. Ten pejsek ve vodě nebo v krmivu necítí a řasa pomáhá odstraňovat zubní kámen i předcházet zápachu z tlamy.

Nebojte se pohybu

I když starší pejsci s vámi asi již neuběhnou maraton, ale i tak je důležité s nimi pravidelně chodit ven. Vybírejte rovné terény, kde nemusí příliš běhat z kopce nebo do schodů. Tyto pohyby velmi zatěžují pohybový aparát. Pohyb má pro psy nejen pozitivní fyzický dopad, ale má dobrý vliv i na jeho psychiku (stejně jako u lidí). A nezapomeňte si i se starým pejskem hrát, pomáhá to zlepšovat jeho mentální funkce.

Autor článku: Ivana Koutná

New title