Chlupáči, 11. 9. 2023

Foto: pawlove.de / Shutterstock

Může připomínat naháče, ale teriéra v sobě nezapře. Tento mazlík má kvůli absenci srsti své příznivce i odpůrce. Ke komu patříte vy? Pojďme se na tohoto raráška podívat zblízka a třeba změníte názor!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vyrovnaný teriér

Americký bezsrstý teriér

Teriéři jsou energičtí psi s pořádnou dávkou odhodlání, lze je snadno motivovat, ale i vyprovokovat.

Americký bezsrstý teriér má podobné povahové rysy, rozhodně však není přehnaně vznětlivý. Oproti svým kolegům umí být vnímavější a poslušnější, avšak samozřejmě záleží na daném jedinci a na vašem přístupu. Obecně však tento psík dobře vychází s dětmi i jinými mazlíčky, v lásce může mít dokonce i kočky – ovšem jen ty domácí, na které si včas zvykne,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Socializace ve štěněčím věku je tak podle ní klíčová.

Aktivní společník

Americký bezsrstý teriér

Pokud hledáte kamaráda, se kterým budete moct trávit čas nejrůznějšími společnými aktivitami, je americký bezsrstý teriér tou správnou volbou!

Tento rošťák miluje akci a rád vás všude doprovodí. Můžete jít spolu na dlouhou procházku, proběhnout se přírodou nebo zajet na výlet, radost mu uděláte i nějakým psím sportem. Jelikož se jedná o hbitého a rychlého psíka, vynikat bude například v agility, dogdancingu nebo flyballu,“ vyjmenovává odbornice.

Chytrá hlavička

Americký bezsrstý teriér

Tento hafan vás překvapí svou inteligencí a vynalézavostí.

Je velice bystrý a chápavý, a tak se rychle učí novým kouskům, rád je středem pozornosti anebo vymýšlí nejrůznější lumpárny. Nudit se s ním rozhodně nebudete. Hodí se i pro pejskaře začátečníky, jelikož rychle pochopí, co po něm chcete. Potřebuje však laskavý přístup, trpělivost a odměny – dril a tresty nesnáší,“ upozorňuje psí trenérka.

„Bezsrstý“, ale chlupatý?

Americký bezsrstý teriér

I když to může být matoucí, bezsrstý teriér nemusí být nutně bez srsti, má totiž i osrstěnou variantu. Jedinec s kožíškem tak vypadá jako každý jiný hladkosrstý chlupáč, jeho srst je krátká a přiléhavá. Obě varianty mají něco do sebe. Absence srsti dělá tohoto teriéra jedinečným, ale pojí se s tím náležitá péče v podobě oblékání či mazání různými krémy pro ochranu kůže před chladem, mrazem nebo naopak slunečním zářením.

Autorský článek

Lucie Šámalová je odbornice na psí chování a psí trenérka

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock