Chlupáči, 20. 3. 2024

Foto: Kuznetsov Alexey / Shutterstock

Americký buldok, to je takový větší bráška buldoka anglického. Ačkoliv se jejich pojmenování může plést, jedná se o odlišná plemena s rozdílnými povahovými vlastnostmi. I na první pohled je od sebe velice snadno rozeznáte. Jaký tedy americký buldok je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Silný atlet

Americký buldok

Tento chlupáč má velice impozantní postavu.

I když se může zdát, že je americký buldok těžkopádný, ve skutečnosti se jedná o mrštného atleta, který v sobě skrývá velkou sílu. Je však pravdou, že když nemusí, zbytečně se tento psí pohodář nenamáhá, a tak může působit lenošně,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Jeho tělo je velice svalnaté a není to žádný drobek – může vážit až 60 kilogramů.

Oddaný pes

Americký buldok

Americký buldok je velice věrným a loajálním společníkem, který rád vzhlíží ke svému pánovi a je mu vždy nablízku.

Z tohoto důvodu se nehodí k celodennímu odložení ve venkovním kotci či na zahradě, jelikož potřebuje lidskou společnost,“ upozorňuje odbornice.

K lidem je přátelský, ačkoliv cizím příliš nedůvěřuje. Řídí se hlavně podle jeho pána. Tím by měl být člověk, který umí psa vést pevnou, avšak laskavou rukou.

Ačkoliv umí americký buldok pouštět hrůzu, hodí se i do rodiny s dětmi, ke kterým se chová velice hezky. Je však nutná včasná socializace a dohled dospělé osoby. Stejně tak u soužití s jinými zvířaty platí, že čím dřív si na sebe vzájemně zvyknou, tím lepší budou mít mezi sebou vztah,“ popisuje Lucie Šámalová.

Všestranný společník

Americký buldok

Tento hafan je na první pohled obranář a hlídač, jelikož jeho mohutná postava a silné čelisti vyvolávají respekt nejen u nezvaných hostů a útočníků.

Hlídačem může být tento buldok opravdu dobrým, ačkoliv jak bylo řečeno, mnohem raději se s vámi bude mazlit na gauči než běhat kolem plotu,“ říká psí trenérka.

Pokud se přeci jen rozhodnete mít tohoto fešáka ve venkovním výběhu, nezapomeňte na zateplení a vyhřívání kotce či boudy v zimních měsících. Jeho krátká srst jej totiž před mrazem neochrání.

Díky lásce k pohybu z něj může být ideální parťák pro dlouhé procházky, běh či jízdu na kole. Šampion z něj může být na výstavách, kde vás tento majestátní tvor překvapí svým sebejistým chováním. Stejně tak si věří i při lovecké činnosti, jelikož se jedná o odvážného a neohroženého psa. Zároveň je americký buldok milým mazlíkem, který vás s radostí zahrne láskou v pohodlí domova,“ uzavírá Lucie Šámalová.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock