Chlupáči, 8. 3. 2024

Foto: Kovaliova Tatsiana / Shutterstock

Odvážný a silný pes, který umí být neobyčejně věrným přítelem člověka. Hodí se však do rukou zkušenějších kynologů. Proč tomu tak je a co je na něm naopak výjimečného? Pojďme se na pitbulteriéra podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Oddaný mazel

Pitbulteriér

Pokud hledáte psího parťáka, který si bude užívat každý společně strávený okamžik s vámi a vaší rodinou, může být pitbul tou správnou volbou. Tento chlupáč je velice přátelský k lidem, ke svému pánovi vzhlíží a jeho největší zálibou je vetřít se do jeho přízně a být mu nablízku,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Miluje lidský kontakt, a i když se jedná o aktivního hafana, velice rád spočine na gauči s hlavou složenou ve vašem klíně. Umí se i náležitě roztahovat v posteli. Je to zkrátka srdečný pes, který má však v rámci své pověsti vroubek a často se potýká s předsudky a neporozuměním okolí.

Nepřítel, nebo kořist?

Pitbulteriér

Americký pitbulteriér umí být nebezpečným zvířetem, ale rozhodně ne tak, jak často slýcháváte z médií. Jedná se o psa, který vyžaduje speciální přístup při výchově a výcviku, zároveň je to chlupáč jako každý jiný. Vyrovnaný jedinec z renomované chovatelské stanice se při správném vedení může chovat jako nevinný beránek, a to zejména co se kontaktu s lidmi týče. Vždy záleží na majiteli a jeho přístupu k hafanovi. Pitbulteriér se hodí dokonce se i do rodiny s dětmi, ke kterým je velice přátelský, opatrný a ochranitelský. Samozřejmostí je však včasná socializace, poučení dítěte a neustálý dohled. I když se nechá často tento psí kliďas dětmi „šikanovat“, rozhodně to není dobrá cesta. Oboustranný respekt je zde na místě,“ zdůrazňuje psí trenérka.

V rámci vztahu k ostatním mazlíčkům a zvěři nezapře své geny a vrozenou nesnášenlivost či nadřazenost umí dát najevo. Neváhá se vrhnout do konfliktu nebo vyvolat šarvátku s jiným psem, což však lze částečně omezit socializací a výchovou.

Aktivní parťák

Pitbulteriér

Tento chlupáč vám bude rád dělat společnost v pohodlí domova, zároveň se však s chutí vydá zažít nějaké dobrodružství!

Pitbul je sportovně založený pes s neobyčejně svalnatým tělem. Kromě dlouhých procházek a výletů vám může dělat společnost i při běhu či jízdě na kole, vyniká zejména v silových aktivitách a při tahu. Díky dynamickému pohybu, síle a dalším přednostem se běžně stává šampionem v různých bull sportech. Miluje hru s peškem, překonávání překážek, tahání těžkých břemen i vysoké skoky. Rád pracuje a dělá radost svému pánovi, zároveň se umí pro danou činnost neuvěřitelně nadchnout a tvrdě si jít za svým,“ říká Lucie Šámalová.

Fyzické i psychické vybití je v životě pitbula důležité. Pokud se tento mazel nudí, může tropit neplechy. Před jeho pořízením je tak potřeba zvážit, zda budete mít dostatek času na jeho péči. Pitbul potřebuje pozornost a je podle psí trenérky nutné se mu dostatečně věnovat již od štěněcího věku a brát jeho výchovu i výcvik zodpovědně. Pitbul je neohroženým bojovníkem, nikoli bojovým plemenem.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock