Chlupáči, 29. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Andulky jsou ve světě velice oblíbenými domácí mazlíčky, vybojovaly si hned po psech a kočkách krásné třetí místo! A není se čemu divit, jsou to přátelští a veselí tvorové, kteří potěší celou rodinu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vlastnosti andulek

Andulka

Tito malí papoušci jsou skladní díky své velikosti, ale svým elánem rozhodně nezaostávají. V průměru se dožívají kolem dvanácti let, výjimkou ale není i více. Celkem i s ocáskem dorůstají do délky až 18 centimetrů.

Andulky jsou velice komunikativní a společenská zvířata, a proto je lepší chovat více papoušků dohromady. Nemusíte se obávat pořízení párečku. Pokud jim totiž nevybuduje speciální budku na uhnízdění, mláďata mít nebudou.

Samečci jsou více učenliví a kontaktní. Pokud tedy chcete naučit vašeho papouška mluvit, pořiďte si samečka, hodně se mu věnujte a mluvte na něj. Samce lze rozeznat od samičky podle barvy ozobí – jednoduše si to zapamatujete, protože samečci mají ozobí modré a samičky světlé, bílé s nádechem hnědé či růžové.

Potřeby andulek

Andulka

Andulka potřebuje dostatek zábavy, ráda prozkoumává okolí, létá a komunikuje s ostatními. Proto pořiďte prostornou klec s různými bidýlky a houpačkami, nebo ji nechávejte každý den prolétnout po bytě. Můžete si uvnitř obýváku zřídit třeba i uměle vytvořený strom, kam si andulka ráda zaletí. Lze k tomu využít různé větve či kmeny, postačí i vhodná pokojová rostlina.

Klec by měla být umístěna na klidném místě, kde není průvan. Ten totiž andulky nemají rády. Klec dále vybavte napáječkou a krmítkem. Jako potrava andulkám poslouží zrní, vhodné je proso, oves, slunečnice a len. Rády si pochutnají na různém ovoci i zelenině, nepohrnou ani listy rostlin, například pampeliškou nebo jitrocelem. Nezapomeňte pak ani na sépiovou kost, díky které andulka získá potřebné minerály a navíc si obrousí zobáček.

O zábavu postaráno

Andulka

S andulkami je opravdu legrace. Můžete si všimnout, jak je zvědavá a šťastná, když ji necháváte prolétávat vaším domovem. Pokud dáte na stůl misku s vodou, je dost možné, že se andulka přiletí nejen napojit, ale dokonce i vykoupat, což je náramná podívaná.

Krom toho, že se papoušci učí lidské řeči, napodobují i různé zvuky, které doma slyší. Není pak náhoda, že slyšíte zvuk telefonu, i když vám nikdo nevolá. To zvoní vaše andulka. Stejně tak snadno přivolá vašeho psa písknutím nebo se naučí, jak zní vrzání dveří. Občas to pak vypadá, že si z vás papoušek dokonce utahuje.

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock