Chlupáči, 22. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Zeširoka rozkročený hafan s roztomile nabručeným výrazem, to je nezaměnitelný anglický buldok, jedinečný svým vzhledem i povahou. Jaký tento malý silák je ve skutečnosti?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Bojovník, nebo pohodář?

Anglický buldok

I když byl anglický buldok původně vyšlechtěn pro zápasy s býky či medvědy, jeho dnešní podoba díky jeho přátelské a milé povaze patří spíš ideálnímu domácí mazlíčkovi než gladiátorovi. Pokud nemusí, nepouští se do konfliktů, naopak může být k okolí až apatický, protože má rád svůj klid a domácí pohodu. Neznamená to však, že se z něj v případě potřeby nestane akční ochránce a parťák připravený pro jakoukoli akci.

Přátelský i tvrdohlavý

Anglický buldok

Anglický buldok je milým rodinným společníkem, který dobře vychází s dětmi, které miluje a chrání. Se všemi členy rodiny dokáže navázat silné pouto, což však znamená, že špatně snáší samotu. Tento chlupáč bude nejspokojenější v přítomnosti své dvounohé i čtyřnohé smečky. V případě správné socializace se snese i s jinými domácími mazlíčky.

Buldok není vhodný pro venkovní chov, a to nejen kvůli své přátelské povaze, ale i krátké přiléhavé srsti, která jej dostatečně neochrání před chladem. Je ideálním parťákem jak na lenošení na gauči, tak pro rodinné aktivity. Umí si však postavit hlavu, což zjistíte hlavně při výchově. Občas umí být pořádně tvrdohlavý, a tak je třeba vybavit se pořádnou dávkou trpělivosti. Přístup vyžaduje pevnou ruku, avšak dostatek pochopení a laskavosti.

Roztomilé vrásky a krátký čumák

Anglický buldok

Může se zdát, že má anglický buldok pár kil navíc. Ve skutečnosti se však ve většině případech jedná o svaly a přebytečnou kůží, která tvoří ikonické vrásky. Tento zavalitý hafan umí být i pořádně hbitý a rychlý. Jeho fyzickou aktivitu je třeba podporovat pravidelnými procházkami, společnou hrou i skotačením s jinými psy, avšak je nutné myslet na nebezpečí přehřátí. To hrozí zejména v horkých letních měsících kvůli zkrácenému čumáku, kdy se buldok nemůže ochlazovat tak efektivně jako psi s delším patrem.

Obecně se jedná o nenáročného mazlíka, který miluje lidi a se kterým si užijete mnoho pohodových dní i zábavy. Zvláště štěňátka jsou díky zmačkané kůži k zulíbání, a tak není divu, že je anglický buldok tak oblíbeným psím plemenem.

Ke komu se hodí anglický buldok? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock