Chlupáči, 11. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Tohoto hafana si jen stěží spletete. Anglický bulteriér je totiž pes jedinečného vzhledu i povahy. Co je na něm kromě neobvyklého tvaru hlavy zajímavého?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Bestie? Ale kdepak…

Anglický bulteriér

Anglický bulteriér bývá často neprávem označován za nebezpečnou bestii. Opak je ale pravdou! Tento chlupáč je neobyčejně přátelský a milý, a to hlavně k lidem. Záleží přitom samozřejmě na jeho výchově a přístupu majitele. Obecně lze ale od tohoto mazlíka očekávat náklonnost k rodinným příslušníkům, návštěvám i kolemjdoucím. V lásce má i děti, se kterými vychází opravdu dobře, je k nim něžný a trpělivý. I tak bychom ale neměli dítě nechávat se psem o samotě – je potřeba dohlížet na to, aby nedocházelo k nedorozuměním a nepříjemným situacím při bujarých hrách. Důležitá je i včasná socializace psa.

Tvrdohlavý mazel

Anglický bulteriér

Pokud hledáte pejska, který vás poslechne na slovo za všech okolností, nebude anglický bulteriér tou správnou volbou. Tento milý chlupáč umí být totiž pěkně umíněný! Jedná se o veselého pohodáře, který si rád užívá život a nebere povely tak vážně. Rád si prosadí svoje, ale umí i poslechnout, a to hlavně v případě, kdy mu z toho něco kápne. Pokud si tedy připravíte plné kapsy pamlsků, uvidíte, jak se dokáže soustředit! Jeho výchova a výcvik vyžaduje zvláštní přístup, který nemusí být pro každého, nezkušení chovatelé si nemusí vědět rady. Anglický bulteriér totiž potřebuje jak pevnou ruku, tak i láskyplné a chápavé vedení s pořádnou dávkou trpělivosti a důslednosti. Drilem a tresty u něj ničeho nedocílíte.

Pro pohlazení si naopak bulík přijde velice rád. Jedná se o kontaktního společenského psa, který vás i přes svůj teriéří temperament dokáže zahrnout láskou, něžností a pohodou. Miluje lidskou společnost, a tak se bude snažit být své rodině vždy nablízku. Nehodí se tak k celodennímu odložení na dvorku, mnohem raději se s vámi vyvalí na gauči nebo si půjde hrát s dětmi na zahradu.

Odolný sportovec

Anglický bulteriér

I když se na první pohled může zdát, že je bulík zavalitý lenoch, ve skutečnosti vás překvapí svou hbitostí a rychlostí. Překypuje energií a miluje pohyb, a tak jej potřebuje dostatek. Je tak ideálním parťákem pro sportovně založené lidi, ale kromě běhání ocení i dlouhé procházky, výlety a túry. Hodí se i pro psí sporty, jako například agility, coursing, ale i záchranařinu nebo bull sporty. Svoji roli může hrát i při canisterapii, kdy snáší i méně šetrnou manipulaci díky sníženému prahu bolesti. Ta by však měla probíhat pouze po absolvování speciálního výcviku pod vedením profesionálů.

Autorský článek

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title