Chlupáči, 8. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Velice neobyčejný charakter v na první pohled obyčejné skořápce. Australský ovčák je úžasný všestranný psí společník, kterého lze mylně zaměnit s border kolií nebo voříškem neznámého původu. Australský ovčák je ale plemenem, které stojí za zmínku, a tak se pojďme společně podívat, jaký tento chlupáč vlastně je!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Spolehlivý parťák

Australský ovčák

Australský ovčák je opravdovým přítelem člověka. Je velice věrným psem, který je své rodině oddaný a je ochotný pro ni leccos udělat. K cizím lidem je naopak odtažitý a rezervovaný, avšak agrese se nemusíte při správném vedení obávat. Hodí se do každé rodiny, která je ochotná věnovat psíkovi dostatek času. Ausík je totiž velice aktivní pes, který potřebuje zaměstnat jak tělo, tak i hlavu. Když se nudí, často se ubere k destruktivnímu chování. Proto je dobré se s ním věnovat nějakému sportu, chodit na dlouhé procházky a doma mu poskytnout dostatek vyžití v podobě hraček a hlavolamů. Pejska je však potřeba naučit i odpočívat, jelikož mají tato plemena sklony k workoholismu.

Inteligentní sportovec

Australský ovčák

Jak již bylo řečeno, tento chlupáč bude velice spokojený, pokud bude mít co na práci. Je tak ideálním parťákem pro aktivní lidi, kteří milují sport nebo si užívají společnou zábavu s chlupatým rošťákem. Díky jeho inteligenci a energické povaze se hodí pro mnoho aktivit – od přirozeného pasení ovcí po běh u kola či agility, vynikat bude i v záchranařině. S tímto chlupáčem se zkrátka nudit nebudete! Je přirozeně veselý a pozitivní náladu rád předává dál a motivuje okolí k nějakým lumpárnám.

Kvůli jeho chytré hlavičce je výcvik a výchova, zvlášť v nízkém věku, snadná, ovšem ukočírovat jeho energii vyžaduje laskavou pevnou ruku s trpělivostí. Ausík většinou s láskou udělá, co vám na očích uvidí, což ocení každý pejskař. Na oplátku je potřeba k tomuto mazlíkovi při výcviku přistupovat pozitivně za doprovodu odměn v podobě pochval, hraček či pamlsků. Na dril a tresty nereaguje tento chlupáč dobře.

Hravý pracant a obranář

Australský ovčák

Jelikož je ausík velice věrným a oddaným rodinným psem, jistě potěší majitele domků svým ochranářským pudem. Může se tak zdát, že je ideálním hlídačem, avšak k celodennímu odložení ke střežení objektu se tento aktivní a společenský hafan určitě nehodí. Mnohem raději bude trávit čas se svojí rodinou a na oplátku ji pak ochrání před nevítanými hosty.

Australský ovčák je velice hravý pes, což u něj přetrvává od štěněcího věku až do psího důchodu. S dětmi tak díky jeho hravosti vychází velice dobře, jelikož mohou společně kout pikle a skotačit. Nutná je však brzká socializace a správné vedení jak psa, tak dítěte, samozřejmostí je i dohled na společné hrátky.

Ke komu se hodí australský ovčák? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock