Chlupáči, 20. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Na první pohled se podobá jorkšírskému teriérovi, ve skutečnosti se jedná o psa s odlišným vzhledem i povahou. V čem je australský teriér jedinečný?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Teriér „tak akorát“

Australský teriér

Teriéří povahu si asi umí každý představit – temperamentní a hyperaktivní pes s touhou po akci a lovu, s dávkou odhodlání, odvahy a ostrosti. Australský teriér v sobě sice tyto rysy zčásti také má, ale v jakési harmoničtější míře. Jedná se o klidnějšího psa, kterému není pohyb cizí, ale zároveň není neúměrně neposedný a neposlušný.

Australský teriér má oproti svým kolegům o poznání vyrovnanější povahu a jeho výchova není nijak zvlášť náročná. Rád dělá radost pánovi, plní úkoly a učí se nové povely, umí být ale také tvrdohlavý, a tak je při jeho vedení dávka trpělivosti samozřejmostí. Nerad pracuje pod tlakem, a tak jsou tresty a tvrdý dril zcestné.

Kompaktní rodinný pes

Australský teriér

Australský teriér je drobný psík, což však neznamená, že je křehký a slabý. Naopak má svalnaté tělo a pevné nohy, váží kolem 6 kilogramů. Díky tomu je z něj nejen ideální psík i do menšího bytu a hlídač na zahrádku, tak i právoplatný člen rodiny, který bude rád dělat všem členům společnost při dlouhých procházkách, výletech nebo nějakém sportování. Užívá si čas strávený se svou rodinou, a tak bude rád za vaši přítomnost, a to jak uvnitř, tak i venku. Jakožto čistě venkovní pes bez kontaktu s lidmi by strádal.

S dětmi vychází velice dobře, užívá si společné hry a skotačení, naopak s jinými zvířaty nemusí být soužití zcela bezproblémové – tento teriér je tak trochu provokatér, rád ukazuje, kdo je pánem a drobné zvířectvo má tendenci honit.

Hravý a inteligentní

Australský teriér

Pokud hledáte chlupáče, se kterým se nebudete nudit, který má vždy chuť něco podniknout, ale zároveň umí i odpočívat, je australský teriér ideální volbou. S tímto malým neposedou si užijete mnoho legrace, a přitom nebudete mít pocit, že vám „skáče po hlavě“, a to hlavně díky jeho vyrovnané povaze a vysoké inteligenci, díky čemuž z něj snadno vychováte vzorného společníka.

Australský teriér miluje pohyb a hry, a to hlavně s míčkem, a tak může být aportování jeho velkou zálibou. Realizovat se může i v psích sportech, například v agility, flyballu nebo dogdancingu, své lovecké touhy zúročí i v coursingu.

Ke komu se hodí australský teriér? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title