Chlupáči, 1. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Axolotl mexický je neobvyklým domácím mazlíčkem, který může člověku dělat společníka téměř čtvrt století. Dožívá se totiž až 25 let. Co obnáší chov tohoto obojživelníka?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Masožravý lovec

Axolotl

Axolotla je dobré chovat v akváriu bez přítomnosti jiných ryb, jelikož by je považoval za snadnou kořist. Jeho krmení se skládá z masité stravy, kam patří například nitěnky, rybky, žížaly, červi, případně i hmyz. Ač se jedná o masožravce, není vhodné axolotlovi podávat maso, jelikož obsahuje tuk, který tento tvor zpracovává jen ztěžka.

Potravu mu můžete podávat pomocí pinzety, což oceníte zejména v případě, kdy máte více axolotlů najednou. Díky tomuto asistovanému krmení máte jistotu, že jsou zasyceni všichni obyvatelé akvária a nebudou se navzájem okusovat.

Černý, nebo bílý?

Axolotl

K dostání jsou nejčastěji ve zverimexech a specializovaných prodejnách axolotlové s bílým zbarvením, kteří zaujmou svým vzhledem na první pohled. Tento albín se zvláštním tvarem těla a ještě zvláštnějšími žábrami je opravdu pozoruhodným tvorem. Keříkovité žábry jsou zbarveny výraznou červenou barvou. V přírodě se však axolotl vyskytuje jakožto nenápadné stvoření s tmavě hnědým až černým zbarvením.

Zajímavé je, že jakmile je samička axolotla připravena k rozmnožování, zbarví se jí konečky prstů do tmavého odstínu.

Příroda, mocná čarodějka

Těžko uvěřit, že existuje tvor, kterému doroste končetina, o kterou přišel. Takovým tvorem je právě axolotl, který je schopen obnovovat části svého těla. No není to úžasné?

Vhodné prostředí

Axolotl

Voda v akváriu axolotlům vyhovuje v rozmezí kolem 15 až 20 °C, kdy nižší teplota znamená popud k rozmnožování. Příliš chladná voda těmto obojživelníkům zpomalí metabolismus, což poznáte zejména tím, že nebudou mít zájem o potravu. Naopak teplejší voda způsobuje axolotlům stres a zdravotní problémy v podobě infekcí.

Voda by zároveň měla být spíš tvrdší a rozhodně by neměla akváriem proudit. Filtr je třeba pořídit velice silný, jelikož masitá strava rychle znečišťuje vodu. Akvárium by mělo být dostatečně veliké, pro jednoho axolotla pořiďte alespoň padesátilitrovou nádrž.

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock