Chlupáči, 12. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Inteligentní výraz, nezbedný kukuč a charakteristické „štěkání“ – to je basenji. Jedná se o jedno z nejstarších plemen, které pochází z Afriky. Jaký tedy basenji vlastně je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pes kočičí

Basenji

Basenji mají vskutku zajímavou povahu. Často se říká, že se v leckterých ohledech chovají jako kočky. Může jít například o náladovost a nezávislost, ale také k tomu vybízí jejich čistotnost. Je u nich totiž běžné, že se čistí jazykem právě jako kočkovité šelmy. Díky tomu je péče o jejich srst snadnější, dá se říct, že je téměř bezúdržbová.

Dalším podobným rysem je i potřeba mít přehled o tom, co se děje v okolí, a to nejlépe z výšky. Co se týče výcviku, nečekejte od basenjiho příliš velkou poslušnost. Není to z důvodu, že není chytrý, spíš naopak. Sám určuje, jestli se vyplatí uposlechnout, či nikoli.

Jódlování

Basenji

O plemeni basenji se říká, že neumí štěkat a namísto toho jódluje. Tento bystrý chlupáč sice štěknout dokáže, avšak zvuky, které vydává nejčastěji, opravdu připomínají jódlování. Je to jakési vytí v různých tónech i frekvencích, které se mění. Je to neobvyklé a zároveň roztomilé.

Teplo a sucho, prosím!

Basenji

Basenji a sychravé počasí, to nejde dohromady. Tito teplomilní mazlíci zbožňují léto, rádi se vyhřívají na sluníčku nebo leží u krbu. Zavrtat se do deky a proležet s páníčkem chladné večery, to je jeho, ale vzít basenjiho na procházku v dešti může být nelehký oříšek. Podobná situace může nastat i u domácího koupání, jež naštěstí není potřeba často, jelikož se jedná o čistotné plemeno s krátkou přiléhavou srstí, na které neulpívá mnoho nečistot a zároveň z ní nebývá cítit typický psí pach.

S ohledem na krátkou srst a nesnášenlivost zimy není vhodné basenjiho chovat venku bez celodenního přístupu do domu. V chladné boudě nebo kotci by trpěl.

Bystrý sportovec i domácí povaleč

Basenji

Toto plemeno je velice přizpůsobivé, co se aktivit týče. Dá se říci, že basenji dělá rád to, co dělá jeho pán. Pokud tedy rádi sledujete televizi z pohodlí gauče nebo zrovna marodíte, basenji si rád lehne za vámi a bude vám dělat hřejivou společnost. Naopak na výletech nebo při sportu umí být tento pes velice aktivní. Pohyb jej baví, a tak není nic lepšího, než se po siestě zvednout a jít společně běhat, trénovat agility nebo třeba coursing. Basenji jsou rychlí a bystří lovci.

Aby se basenji nenudil, měli bychom mu doma věnovat dostatek pozornosti, dopřát mu různé hlavolamy a hry, nebo společné procházky při sluníčku.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock