Chlupáči, 15. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Plemeno psa pocházející z Francie, které je svým vzhledem poněkud zvláštní. Má totiž velice krátké nohy, zato dlouhé a mohutné tělo. Řeč je o basetovi. Jaký tento pes je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Smutný pohled veselého psa

Baset

I když se baset na první pohled tváří jako hromádka neštěstí, ve skutečnosti se jedná o velice energického a radostného chlupáče, který si rád hraje a baví všechny kolem sebe. Za tento smutný výraz mohou jeho hluboko posazené tmavé oči a visící spodní víčko. Také záhyby kůže, které tvoří vrásky, dodávají basetovi vzhled ustaraného nešťastníka.

Šikovný stopař

Baset

Baset je vynikající lovec a vášnivý stopař. Jeho nevídaně vyvinutý čich společně s loveckým pudem z něj v lese udělá hotovou střelu. Pravdou je, že příliš praktické to při běžných procházkách není, jelikož tento zarputilý lovec ztratí samým vzrušením z čerstvé stopy sluch a ve většině případech vás neposlechne. Naopak se díky těmto pudům velice hodí k mysliveckému využití.

Tvrdohlavý chlupáč

Baset

Pokud si myslíte, že váš baset bude poslouchat jako hodinky nebo udělá vše, co vám na očích uvidí, tak jste na omylu. Tento ušlechtilý hafan má svou vlastní hlavu, a tak se sám rozhoduje, kdy poslechne, či nikoli. Je to zkrátka pes na úrovni a s jeho výrazem se na něj ani nedá zlobit.

Milující mazel

Baset

Baset je miláček celé rodiny. Hodí se k dětem i k ostatním domácím mazlíčkům, je společenský, přátelský a mírumilovný. S dětmi si rád hraje a provádí nejrůznější lumpárny, přičemž všechny členy rodiny poslouchá stejně, nepotřebuje jen jednoho „hlavního“ pána.

Kvůli jeho dobrácké povaze se baset nehodí do role hlídače. Každého zloděje by totiž spíš přivítal, než že by jej zastrašil. Jeho štěkot by však leckoho odradit mohl, jelikož na tak nízkého psa má baset velice hluboký hlas.

Jedinečné proporce

Baset

Více takových plemen, jako je baset, byste jen těžko pohledali. Jedná se o opravdu zvláštní rasu psa, která v sobě snoubí společenskou povahu i smysl pro lov, zároveň svou výškou působí jako skladný pes do bytu, který váží až 30 kilogramů. Opravdu dlouhé uši v poměru ke krátkým nohám jsou dalším neobvyklým znakem. Zvláštností může být i neskutečné množství variant zbarvení. Každý jeden baset je originál!

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock