Chlupáči, 5. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Věrný chlupáč s nezaměnitelnou trikolorou – černá, bílá, hnědočervená. Bernského salašnického psa poznáte na první pohled. Pojďme se podívat i na jeho povahu!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rodinný společník

Bernský salašnický pes

Pokud hledáte většího chlupáče, který bude dělat společnost všem členům domácnosti s láskou a trpělivostí, je bernský salašnický pes ideální volbou. Jedná se o rodinného mazlíka, který miluje děti a chová se k nim i přes svou velikost opatrně a něžně. Berňák je velice vyrovnaný a klidný pes, nevyvede ho z míry ani bujaré skotačení malých nezbedníků. K dětem si umí vytvořit silné obranářské pouto. Ačkoliv má berňák vysoký práh bolesti a nesmírnou trpělivost, i jemu mohou v nepříjemných situacích prasknout nervy, a tak by měly všechny společné aktivity probíhat pod dozorem a děti by měly vědět, jak se k pejskovi chovat. Většinou však tento psí kliďas z nekomfortní zóny odchází a vyhýbá se konfliktům.

Mazel i rošťák

Bernský salašnický pes

Bernský salašnický pes si užívá každý kontakt se svou rodinou. Bude tak slastně vrnět u drbání kožíšku v pohodlí domova, zároveň s neutuchajícím elánem radostně vystřelí na zahradu za dětmi, užít si skotačení a her. Kromě lásky a pozornosti potřebuje tento chlupáč i dostatek pohybu. Dlouhé procházky by tak měly být samozřejmostí, na malé zahrádce, v kotci nebo bytě bude berňákovi chybět vybití energie. Může být celoročně chován venku, jelikož má hustý kožich, který jej ochrání před nepříznivým počasím. To ale neznamená, že bude venku za každou cenu spokojený. Potřebuje totiž vaši péči, lásku a přítomnost.

Zaměstnat potřebuje i hlavičku, a tak mu uděláte radost hračkami, hlavolamy nebo společným tréninkem. Výchova a výcvik tohoto velkého mazla není nijak náročná, jedná se o inteligentního a přizpůsobivého psa, který si užívá vaši pozornost. Navíc se vždy snaží udělat své pány šťastnější, a tak s láskou udělá, co vám na očích uvidí. Trocha důslednosti se ale při výchově neztratí.

Hlídač z něj asi nebude

Bernský salašnický pes

Berňák za plotem může vzbuzovat respekt – a není se čemu divit, jedná se o velkého statného psa. I přes jeho velikost však z tohoto chlupáče dobrý hlídač nebude. Má totiž až příliš rád lidskou společnost a chová se přátelsky i k cizím lidem. Nevítaného hosta nebo zloděje tak přivítá s radostí a mávajícím ocasem. Přirozený obranářský instinkt však může zapůsobit, což může vetřelce nemile překvapit. Hlavním zájmem tohoto hafana je totiž zajistit rodině bezpečné a příjemné útočiště. Pes tak v případě ohrožení neváhá zakročit a svou „smečku“ náležitě bránit!

Ke komu se hodí bernský salašnický pes? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title