Chlupáči, 13. 3. 2024

Foto: Eudyptula / Shutterstock

Sněhově bílý majestátní pes, jehož zářivá srst a jiskra v očích okouzlí leckoho. A není se čemu divit. Tento nádherný chlupáč má úžasný nejen exteriér, ale i povahu. Hodí se totiž i pro méně zkušené chovatele. Pojďme se podívat na jeho typické vlastnosti!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Trpělivý společník

Bílý švýcarský ovčák

Bílý švýcarský ovčák je inteligentní pes, který velice rychle pochopí, co se po něm žádá.

Jedná se spíš o klidné plemeno, které jedná s rozvážností a přesností. Je proto snadno vycvičitelný a při správné a brzké socializaci se z něj stane úžasný společník do každé rodiny. Díky své trpělivosti a laskavosti se hodí i k dětem, s ostatními zvířaty včetně psů zbytečně nevyvolává konflikty,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Práce, zábava a láska

Bílý švýcarský ovčák

Ačkoliv je švýcarák klidný dobrák od kosti, nejedná se o žádného lenocha.

Miluje pohyb a umí být i pořádně temperamentní, pracovitý a bdělý. Potřebuje dostatek fyzické aktivity, rád přemýšlí a dělá radost své rodině. Hodí se proto pro různé sporty, rád s vámi bude chodit běhat, oblíbí si dlouhé procházky a túry. Je ideálním adeptem na to, stát se psím záchranářem, půjdou mu obrany i poslušnost. Zbožňovat bude i aktivní čas strávený s dětmi, společně si mohou užít mnoho legrace, zvláště pokud máte velkou zahradu,“ říká odbornice.

Jestliže však bydlíte v menším bytě a švýcarský ovčák vás okouzlil, nevěště hlavu. Tento chlupáč bude spokojený všude, kde vás bude mít na blízku.

Dlouhé pravidelné procházky jsou však v takovém případě samozřejmostí. Ani celodenní odložení na zahradě není nejlepší řešení. Tento psí dobrák totiž potřebuje lidskou společnost a o samotě strádá,“ varuje Lucie Šámalová.

Bílá chlouba

Bílý švýcarský ovčák

Sněhobílý kožíšek je pro švýcarského ovčáka ikonickým znakem, a i když se může zdát, že je jeho údržba náročná, není tomu tak. Jeho srst lze udržet zdravě a hezky vypadající díky pravidelnému pročesávání, čímž ji zbavíte nečistot a prachu. Rozhodně nemusíte tohoto chlupáče často koupat. Uvidíte, že vás překvapí, jak dlouho vydrží srst bílá i bez použití šamponu a jiných přípravků.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock