Chlupáči, 3. 1. 2024

Foto: Anna Krivitskaya / Shutterstock

Hafan s typicky svěšenýma ušima a smutným výrazem, to je bloodhound. Vystihuje jej ale mnohem více vlastností. Pojďme se na ně podívat!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Smutný pohled, veselá povaha

Bloodhound

I když mohou povislá oční víčka působit, že je bloodhound věčně utrápený nebo unavený, není tomu tak. Naopak se jedná o věčně pozitivního hafana, který umí být i pořádně energický.

Ačkoliv má silnou kostru a mohutné, dobře osvalené tělo, možná vás překvapí jeho hbitost a ladnost. Většinou se pohybuje pomaleji, což však neznamená, že nepotřebuje pohyb – právě naopak – bloodhound vyžaduje dostatek životního prostoru a fyzické aktivity,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Proto se podle hodí spíš na venkov do domu s větší zahrádkou, kde bude mít přírodu nadosah, případně k opravdu aktivním majitelům. „Jen pozor, i když bude spokojený ve venkovním výběhu, potřebuje i lidský kontakt, který je pro něj velice důležitý. Proto i bloodhoundovi ze zahrady musíte věnovat spoustu času a pozornosti,“ upozorňuje trenérka.

Oddaný a laskavý

Bloodhound

Bloodhound miluje lidi a ke své rodině je nevídaně loajální a věrný. Se všemi jejími členy dokáže navázat velice silné pouto, dobře vychází i s čtyřnohými mazlíčky, zvláště pak jinými psy, jelikož není dominantní a nevyvolává zbytečné šarvátky.

K lidem se chová přátelsky a překvapivě něžně, i přes jeho velikost a vážný výraz se jedná o citlivého psa, který vyžaduje citlivý přístup plný pochopení, trpělivosti a laskavosti. Tresty a dril nesnáší vůbec dobře,“ varuje Lucie Šámalová.

Vše vyčmuchá

Bloodhound

Co je na bloodhoundovi jedinečné, je jeho čumáček. Jedná se o totiž o psa s velice citlivým čichem, který dokáže najít či vystopovat téměř cokoliv. Právě z tohoto důvodu se hojně využívá nejen v myslivosti, ale také jako služební pes, který svým nosem pomáhá při hledání a stopování osob, vyšetřování a zachraňování.

Tvrdohlavý šlechtic

Bloodhound

Pokud hledáte hafana se stoprocentním nasazením do výcviku a neupadající pozorností k pánovi, nebude bloodhound ta správná volba. Tento chlupáč totiž často rád jedná podle sebe, a i přes svoji oddanost si umí postavit hlavu,“ podotýká psí trenérka.

Jelikož se řídí hlavně nosem, čmuchání bude vždy jeho priorita, ve které bychom jej měli podporovat. Přeci jen se jedná o výsledek šlechtění, při kterém získal bloodhound své pojmenování – „blood“ totiž neznamená, že je krvelačný, ale čistokrevný. Svůj ušlechtilý původ nese tento majestátní chlupáč se vší pýchou.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock