Chlupáči, 14. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Mohutné stvoření se silnou kostrou a širokými čelistmi. Tento hafan umí pouštět hrůzu. To je ale jenom skořápka. Co se skrývá uvnitř?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Citlivý obr

Bordeauxská doga

Na první pohled působí bordeauxská doga jako nepřístupný pes, který si ve vteřině sjedná pořádek. I když tento chlupáč váží přes 50 kilogramů, umí být naopak překvapivě citlivý a něžný. K lidem, které zná, se chová velice mile a přátelsky, výborně vychází i s dětmi, kterým dělá s radostí psí chůvu. Vzhledem k jeho velikosti je však na místě neustálý dozor, důležitá je i výchova a včasná socializace.

Bordeauxská doga vyžaduje zvláštní přístup plný trpělivosti, laskavosti a pochopení, zároveň ocení pevné vedení s nastavenými hranicemi a pravidly. Nesnáší nespravedlnost, dril a násilí. Konflikty se snaží za každou cenu urovnat, a to i co se týče mezilidských vztahů. Je to takový rodinný psycholog a dozorce v jednom.

Věrný společník

Bordeauxská doga

Pro bordeauxskou dogu je typická její oddanost a věrnost. Se svým pánem si umí vytvořit velice silné pouto, stejně tak přilne i k celé rodině, kterou pak bez rozmyslu ochraňuje a brání. Užívá si lidskou přítomnost, ráda se natáhne u krbu, televize nebo na terásce. Hlavní pro ni je, aby vás měla na blízku. Proto se nehodí k celodennímu odložení na dvorku či v kotci, o samotě by strádala. U domečku se ale cítí jako doma, hlídání jí jde přirozeně dobře. Nemusíte tak mít strach ze zlodějů a nevítaných hostů – věřte, že si návštěvu rychle rozmyslí.

Tvrdohlavec s dobrým srdcem

Bordeauxská doga

Pokud hledáte hafana, který vás bude poslouchat na 100 %, raději se porozhlídněte po jiném plemeni. Bordeauxská doga si totiž umí postavit hlavu a poslechnout jen v případě, kdy na to má náladu, nebo se jí to vyplatí. Motivovat ji můžete odměnami, ale ze všeho nejvíce potřebuje již zmíněné pochopení a trpělivost. Lásku vám vždy oplatí i s bonusem v podobě oslintaného obličeje. Tak se pozná pravý přítel!

Autorský článek

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock