Chlupáči, 1. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Border kole patří k velmi oblíbeným psím plemenům. Je to chytrá hlavička, se kterou se nikdy nebudete nudit. Přesto se ale nehodí tak úplně pro každého...

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Čím vším vás může okouzlit, nebo naopak odradit?

Vysoká inteligence

Border kolie

Border kolie se řadí mezi nejinteligentnější psí plemena. Jsou velice učenlivé, a tak se hodí na celou řadu aktivit. Základní povely jsou pro tyto chlupáče jako jednohubka. S radostí se naučí i nejrůznější kousky a triky, kterými mohou oslnit okolí. Samozřejmostí je odměna a pozitivní přístup. Jejich chytré hlavičky je potřeba zaměstnat, což vyžaduje dávku pozornosti od majitele. Pokud na tohoto pejska nebudete mít dostatek času, může se nudit a strádat. Samota mu zkrátka nedělá dobře.

Chuť pracovat

Border kolie

Border kolie od nepaměti spolupracují s člověkem a dříve často trávily prací celé dny. Jelikož se jedná o ovčácké psy, jejich hlavním údělem bylo shánění ovcí a vedení stáda. Až na výjimky si dnes lidé pořizují borderky spíš jako domácí mazlíčky. Jejich touha po práci v nich však stále zůstala, a proto není od věci se s tímto pejskem věnovat nějakému psímu sportu. Pro zájemce, kteří chtějí své border kolii dopřát kontakt s ovcemi, existuje řada zkušených trenérů, kteří se pasení věnují.

Dostatek pohybu

Border kolie

Jak již bylo řečeno, jedná se o velice aktivní psy, kterým jdou psí sporty jedna báseň. Se svou border kolií se tedy můžete věnovat jak coursingu, tak agility, flyballu, dogfrisbee nebo třeba dogdancingu. Každého pejska baví něco jiného, a tak musíte nejprve společně zjistit, která aktivita bude ta pravá.

Pokud se nechcete věnovat žádné z těchto aktivit, každá borderka jistě ocení i pravidelné procházky, delší výšlapy a nejrůznější výlety. Bude i ideálním parťákem při běhu nebo jízdě na koloběžce. S radostí vám bude aportovat míček nebo chytat létající talíř. Vždy je však potřeba myslet především na zdraví psa a přizpůsobit se jeho potřebám.

Pokud nemáte čas ani na procházky, border kolii si raději nepořizujte. Být celé dny zavřený na dvoře nebo v kotci, to je něco, co si nezaslouží žádný pes.

Umět odpočívat

Border kolie

To je věc, kterou některé borderky neumí a potřebují ji naučit. Energie mají tito pejsci na rozdávání, a proto je mnohdy nutné svému mazlíčkovi ukázat, že je důležitý i odpočinek. Jako většina psů si i border kolie přivykne na váš denní režim a díky správnému přístupu na vás v poklidu počká, než se vrátíte z práce. Vy jí však poté musíte čekání vynahradit nějakou společnou zábavou, po které si oba spokojeně odpočinete.

Ke komu se hodí border kolie? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock