Chlupáči, 18. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Roztomilý kukuč, veselá povaha a správný temperament. Jakými dalšími vlastnostmi vás překvapí tento psí rarášek? Je border teriér vhodný zrovna pro vás?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Veselý pracant

Border teriér

I když border teriér patří mezi menší plemena psů, svou pracovitostí, vytrvalostí a temperamentem předčí mnohem větší chlupaté kolegy. Navíc má téměř vždy dobrou náladu, je milý, přátelský a vyrovnaný, a tak se hodí pro nejrůznější využití, ať už jako společník do rodiny s dětmi, tak jako parťák pro myslivce. Bez pochyb z něj může být i šampion v nějakém psím sportu, a to například v agility, dogdancingu, flyballu i frisbee, zkusit s ním můžete i treibbal nebo záchranařinu. Radost mu ale rozhodně uděláte i společnou hrou s vhodnou hračkou pro psy.

Zábavu, pohyb a akci miluje, a tak mu kromě pravidelných procházek uděláte radost i zapojením do zmíněných aktivit. Na co se border teriér příliš nehodí, je střežení a hlídání. Je totiž nejraději kamarád se vším živým, a tak by s velkou pravděpodobností zloděje spíš přivítal, než zastrašil.

Chytrá hlavička

Border teriér

Border teriér je velice inteligentní psík, který se rád učí novým věcem, a tak jeho výcvik není nijak náročný. Naopak vás tento malý rošťák překvapí tím, že není tvrdohlavý, jako byste od teriéra mohli očekávat. Rád se vám přizpůsobí, a pokud zajistíte správnou včasnou socializaci, bude z něj bezproblémový parťák pro všechno.

Border teriér rád dělá radost své rodině, a tak se naučí lecjaké triky a povely, pohraje si s dětmi nebo s jinými mazlíčky. Malá zvířátka však může mylně považovat za kořist, jelikož se v něm často vzbouzejí lovecké pudy. To znamená, že je psíka potřeba ovládat i na procházkách, abyste předešli nechtěným útěkům za zvěří.

Rošťák od pohledu

Border teriér

Rozcuchané „háro“ a široký úsměv dělá z border teriéra opravdového frajera, kterého si kvůli rozšafnosti zkrátka zamilujete. Jeho tmavá kukadla vás vždy dokážou přemluvit k nějakým lumpárnám, a tak se s tímto chlupáčem nebudete nikdy nudit. Kožíšek vypadá na první pohled neupraveně, což však borderáčkovi nijak neubírá na kráse. Benefitem navíc je nenáročná péče. Jeho hrubou srst totiž stačí občas pročesat a párkrát ročně vytrimovat.

Ke komu se hodí border teriér? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock