Chlupáči, 18. 1. 2024

Foto: everydoghasastory / Shutterstock

Psík s ofinou. I tak se dá briard popsat. Jedná se o chlupáče s dlouhým obočím a vousy, což je pro vzhled briardů typické. Co dalšího je na něm zajímavé a je vhodný právě pro vás?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Věrný ochránce

Briard

Pokud má nějaký pes silně vyvinuté ochranitelské pudy, tak právě briard. Tento chlupáč má totiž silnou vazbu na svou rodinu a k cizím lidem naopak zachovává nedůvěřivost. Nejedná se tak o psa, který je rád středem pozornosti a v obklopení cizími lidmi se necítí nejlépe. Má nutkání svého pána a celou rodinu bránit a chránit, což se může projevit i při návštěvách, ať už zvaných či nezvaných. Nevítané hosty a hrozící nebezpečí briard zaručeně rozpozná a často vezme situaci do svých tlapek.

Své rodině je briard opravdu věrný. Ke všem jejím členům si rychle vytvoří silné pouto a náležitě rozlišuje, kdo do „smečky“ patří a kdo ne. Hodí se do takové rodiny, která mu dodá jistotu, lásku i pochopení. S malými dětmi vychází dobře za předpokladu včasné socializace a vedení obou stran k respektu, zvláště děti je potřeba poučit, jak se k pejskovi chovat. Briard si příliš nelibuje v bujarém skotačení, ječení a škádlení, a tak bychom měli na společné hrátky a mazlení dohlížet,“ doporučuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Temperamentní společník

Briard

Briard je velice univerzální pes, co se pohybového využití týče. „Může najít uplatnění jakožto ovčácký pes, vyniká však také v záchranařině nebo psích sportech, a to zejména v agility. Stejně tak bude věrným parťákem i při vašem sportování, rád vás doprovodí při běhání, jízdě na kole či koloběžce,“ popisuje odbornice.

Pravidelné procházky by měly být samozřejmostí, celodenní odložení na zahradě není nic pro tohoto společenského raráška. Ačkoliv je briard hbitý a rychlý sportovec, umí i odpočívat, a to zejména v domácím prostředí. Rád si tak s vámi užije i klidnější den.

Opravdový chlupáč

Briard

Pokud hledáte mazlíka, do jehož dlouhého kožichu budete moci zabořit prsty, hlazení briarda si užijete. Jeho dlouhá vlnitá srst láká k vískání a dělá z tohoto velkého chlupáče náležitého elegána. Kromě mazlení však nezapomínejte i na péči, kterou tento kožíšek potřebuje. Jedná se o pravidelné pročesávání a kartáčování, aby nevznikaly nevzhledné chuchvalce, se kterými je těžké pořízení. Taková péče by měla probíhat téměř každý den. Odměnou vám bude spokojený chlupáč s obdivuhodnou srstí.

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock