Chlupáči, 2. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Majestátné molossoidní plemeno vyznačující se výjimečnými vlastnostmi. O kom je řeč? O cane corso, psovi, ve kterém se snoubí síla s láskou, odvaha s citem a bojovnost s hravostí. Život s tímto hafanem však není pro každého – potřebuje totiž pochopení, trpělivost a pevné, avšak láskyplné vedení.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Odvážný silák

Cane corso

Cane corso je opravdový svalovec mezi psími plemeny. Může vážit až 50 kilogramů, a i když se na první pohled může zdát, že je jeho pohyb těžkopádný, umí překvapit svou hbitostí a rychlostí. Má totiž velice dobře osvalený trup a krk, široká ramena a silné končetiny. Jeho mohutnost společně s vážným výrazem a velkými čelistmi působí opravdu strašidelně, což lidé často využívají pro odstrašení případných zlodějů a útočníků. Cane corso se tedy hodí zvláště jako strážní pes a v obranách bude vynikat.

Pokud přemýšlíte nad pořízením tohoto silného psa, počítejte s tím, že potřebuje dostatek pozornosti a pohybu. Již od štěněte je nutné věnovat výchově a výcviku mnoho času, stanovit psovi řád a pravidla a být mu náležitou oporou. I když tento hafan působí jako pořádný tvrďák, rozhodně nesnese tresty a násilí. Naopak potřebuje citlivý přístup s pevnou rukou a pozitivní motivací. Z těchto důvodu se nedoporučuje do rukou začátečníků.

Společník a mazel

Cane corso

Tento pes si umí vytvořit velice silné pouto se svojí rodinou a je schopen ji náležitě chránit a bránit před nebezpečím. I když je cane corso výborným hlídačem, nehodí se k celoročnímu pobytu venku, a to nejen kvůli krátké srsti, ale i kvůli potřebě kontaktu s člověkem. O samotě v kotci, na dvoře či zahradě bude tento psí obr strádat. Je totiž rád ve společnosti se svými pány, rád se mazlí, hraje si nebo odpočívá, a to i s malými dětmi, se kterými vychází dobře. Je však potřeba myslet na to, že mezi psem a dítětem může nastat nějaké nedorozumění, a tak je dohled dospělého samozřejmostí. Ideální je socializace již ve štěněčím věku společně s pozitivním přístupem s jasně danými pravidly. To platí nejen pro soužití s dětmi, ale jinými domácími mazlíčky či cizími lidmi. Tento pes svou rodinu miluje, ale k ostatním je nedůvěřivý. Neznamená to však, že by bezdůvodně útočil. I když se jedná o velice silné zvíře, musí mít pádný důvod k tomu svou sílu použít.

Z cane corso může být ideální parťák na procházky a výlety, pohyb totiž potřebuje „jako sůl“. Přeci jen se jedná o velkého psa, který je navíc velice inteligentní, a tak má velice brzy sklony k nudění. Proto je potřeba unavit jej nejen fyzicky, ale i psychicky. Toho můžete docílit trénováním povelů, výcvikem, psími hlavolamy a hračkami nebo kynologickými aktivitami.

Ke komu se hodí cane corso? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock