Chlupáči, 21. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Chlupatý psí medvídek vás zajisté okouzlí svou roztomilostí již na první pohled. Huňatá srst, kulatý čumáček a malá očka vyzívají k pomazlení. Jak je to ale doopravdy? Užívá si čau čau lidskou pozornost, nebo je spíš samotářem? Pojďme se společně podívat, jakou má tento chlupáč povahu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nezávislý kliďas

Čau čau

Pokud hledáte psíka, který vás bude poslouchat na slovo, není čau čau ta správná volba. Jedná se totiž o samostatného „samorosta“, který má rád svůj klid a rozhodně není plnění rozkazů jeho silnou stránkou. Umí být totiž umíněný a tvrdohlavý, a i když má se svým pánem dobrý vztah, často si dlouze rozmýšlí, zda uposlechne jeho příkaz. Rozhoduje se podle vlastního uvážení a kalkuluje s tím, zda se mu to vyplatí.

Každý majitel čau čaua by měl vědět, že potřebuje zvláštní přístup, co se výchovy a výcviku týče. V tomto ohledu je totiž tento huňatý chlupáč jedinečný. Kvůli jeho poněkud komplikované povaze potřebuje velice chápavé a trpělivé majitele, kteří respektují jeho povahové rysy a myšlenkové pochody, nebudou jej trestat ani stresovat křikem a násilím. Tím totiž u čau čaua ničeho nedosáhnete. Naopak toto psí plemeno potřebuje velkou dávku pochopení a trpělivosti, odměny v podobě dobrého mlsání se taktéž nikdy neztratí.

Věrný hlídač

Čau čau

Čau čau si většinou vybírá jednoho člena rodiny, ke kterému bude vzhlížet a poslouchat jej (v rámci jeho možností a nálady). Ostatní rodinné příslušníky pak sice respektuje, ale nechová k nim bezmeznou lásku a důvěru. I přesto se jedná o velice věrného psa, který pro svou rodinu neváhá položit život. Díky jeho ostražitosti k cizím lidem je z něj výborný hlídač, který není přehnaně uštěkaný.

Mazel i netykavka

Čau čau

Ke členům rodiny se chová čau čau něžně a přívětivě, nikdy však není vlezlý či dotěrný. Naopak vyhledává svůj klid a do rodiny přináší rozvolněnou atmosféru a pohodu. Užívá si s ní společně strávený čas a na rozdíl od jiných psích neposedů je čau čau nenáročný na pohyb, a tak se s radostí uvelebí v pohodlí domova nebo na zahrádce. Nepohrdne však procházkou, při které bude moci prozkoumat okolí. Ačkoliv se to nemusí zdát, čau čau má poněkud silné lovecké pudy, a tak bychom jej měli mít vždy pod kontrolou, ideálně na delším vodítku.

Co se cizích lidí týče, k těm je tento huňáč odtažitý a přehlížející. Rozhodně se nevrhne do náruče kdejakého kolemjdoucího, naopak mu může být dotek cizí osoby velice nepříjemný a v takovém případě neváhá vrčením upozornit, že se mu něco nelíbí. Díky jeho klidné povaze si nechá leccos líbit, ovšem potěšení mu to nepřináší. S dětmi vychází dobře v případě brzké socializace a s oboustranným respektem k nastoleným pravidlům – rozhodně se nejedná o plyšáka pro malé děti. Rozumná dítka je třeba poučit, jak se k pejskovi chovat, aby nedocházelo k nežádoucím šarvátkám a nedorozuměním.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title