Chlupáči, 24. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Zdálky vypadá jako labrador, ale zblízka si všimnete neobvyklé srsti – tento chlupáč se pyšní krásným vlnitým kožíškem. V čem je ještě chesapeake bay retrívr jedinečný?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mohutný a odolný pes

Chesapeake Bay retrívr

Chesapeake bay retrívr není žádné párátko. Jedná se o silně stavěného psa, který má pevnou kostru a dobře osvalené tělo. Přirozeně působí zavalitě, a to nejen kvůli tělesné konstituci, ale i kvůli husté vlnité srsti. Rozhodně však není nemotorný nebo líný. Naopak jde o hbitého a energického chlupáče, který se nezalekne mrholení, deště ani sněhové vánice. Chesapeake bay retrívr je totiž odolný vůči nepříznivému počasí díky kožíšku, který mu poskytuje ideální izolaci. Jeho srst přirozeně odpuzuje vodu, a tak ho pobyt ve vlhkém prostředí nevyvede z míry. Dříve byl využíván jako přinašeč vodních ptáků a lovec divokých kachen.

Chytrý i tvrdohlavý

Chesapeake Bay retrívr

Tento retrívr je velice inteligentní a bystrý, v mnoha ohledech se však liší od jiných retrívrů. Vyžaduje totiž zvláštní přístup, a to zejména kvůli pozdějšímu dospívání a živější povaze. Při výchově a výcviku potřebuje dostatek času a pochopení, a tak je nezbytné obrnit se trpělivostí. Velice důležitá je socializace a práce se psem v prvních dvou letech, kdy dospívá. Píle a snaha se vyplatí, chesapeake bay retrívr umí být dokonalým parťákem a poslušným hafanem. Je však nutné brát v potaz jeho svéhlavost a tvrdost. I když se jedná o přátelského a milého chlupáče, umí být odhodlaným lovcem nebo hlídačem. Hodí se spíš pro zkušenější chovatele.

Temperamentní mazel

Chesapeake Bay retrívr

Pokud hledáte hafana, který miluje pohyb, zbystřete! Chesapeake bay retrívr je velice aktivní a energický pes, se kterým se rozhodně nebudete nudit. Kromě aportování a skotačení na zahradě si bude užívat i jiné aktivity. Díky jeho chytré hlavičce se chesapeake brzy naučí mnoho povelů a rád zúročí svou bystrost a hbitost i v nějakém sportu, vynikat bude například v agility nebo flyballu. S nadšením vám bude dělat společnost i na výletech, túrách a nejvíce si užije společné vodní radovánky nebo sport. Pohyb zkrátka patří k životu tohoto aktivního chlupáče a jeho přirozenou vášní je běh, aportování a lov. Hodí se tak i pro lovecký výcvik.

Stejně jako ostatní retrívři, i tento miluje kromě pohybu i lidi. Umí být věrným členem rodiny, milovaným a milujícím mazlíkem, který si užívá každý kontakt s člověkem. Je milý i k cizím lidem, ačkoliv umí bránit své území a chránit rodinu. K dětem je přátelský a hravý, při správné socializaci a pozitivním přístupu z něj může být ideální rodinný mazlík.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock