Chlupáči, 1. 3. 2024

Foto: DragoNika / Shutterstock

Roztomilé chocholky, jemná srst nebo hebká kůže ve spojení s milou a kontaktní povahou dělá z čínského chocholatého psa jedinečného společníka. Ať už jste příznivci „naháčů“ či nikoliv, tento krasavec stojí za zmínku! Jaký je a jak je to vlastně doopravdy s jeho srstí?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Malý šikula

Čínský chocholatý pes

Čínský chocholatý pes je kompaktní mazlík, který neváží víc jak pět kilogramů. Jeho malým vzrůstem a nóbl vzezřením se však nenechte zmást – tento psík není žádný lenoch. Jedná se o společenského chlupáče, který rád vymýšlí, jak by se vám mohl zavděčit a získat vaši pozornost.

Je velice inteligentní a jistě vás překvapí, jak rychle se naučí novým kouskům. Psí kusy mu jdou opravdu skvěle, a to nejen díky bystré hlavičce, ale také hbitému tělu. Jeho výchovu a výcvik zvládne i méně zkušený pejskař, jelikož se jedná o pejska s milou a tvárnou povahou,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Všestranný a milý společník

Čínský chocholatý pes

Chocholáč je ideálním parťákem do rodiny s dětmi, se kterými velice dobře vychází, a to hlavně díky své neutuchající hravosti.

Záleží však samozřejmě na socializaci a přístupu dětí, které by neměly pejska považovat za plyšovou hračku. Společné hry by tak měly probíhat pod dozorem, aby nedocházelo k nepříjemným situacím. Kromě dětí se dobře snáší i s jinými domácími mazlíčky. Hodí se tak téměř do každé rodiny, která mu poskytne dostatek pozornosti a lásky. Kromě pravidelných procházek se s čínským chocholatým psem můžete věnovat i nejrůznějším sportům, vynikat může zejména v dogdancingu nebo agility, kde zúročí svou vysokou inteligenci a hbitost,“ říká psí trenérka.

Ačkoliv má tento psík rád akci a nepohrdne žádnou společnou aktivitou, nemusíte se bát, že se jedná o nezastavitelného psího workoholika. Čínský chocholatý pes umí odpočívat a relax si užívá zejména v takových případech, kdy vám může být nablízku a kdy vás může efektivně hřát. A že tělesné teplo léčí!

Rodinný mazánek

Čínský chocholatý pes

Pokud hledáte rodinného mazlíčka, který je nejspokojenější v obklopení svými blízkými, je čínský chocholatý pes ideální volbou. Jedná se totiž o společenského tvora, který si náležitě užívá lidskou přítomnost a miluje zejména svoji rodinu. K jejím členům si dokáže vytvořit silné pouto, k cizím lidem je naopak nedůvěřivý a ostražitý.

Není zlý ani agresivní, ale případné nevítané hosty umí náležitě ohlásit štěkotem. Pro svou rodinu by udělal cokoliv,“ doplňuje Lucie Šámalová.

Více či méně srsti

Čínský chocholatý pes

Že je čínský chocholatý pes nahatý? Ano, varianta naháče je ve spojení s tímto plemenem proslulá. Nejedná se však o zcela bezsrstého psa, jelikož má na hlavě, končetinách a ocasu ony chocholky, které z něj dělají jedinečného elegána. Existuje však i osrstěná varianta, která se nazývá „labutěnka“. Jak holá kůže, tak i jemná srst vyžaduje náležitou péči. V obou případech se však vynaložená práce vyplatí, záleží na vás, jaký miláček padne do oka právě vám.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock