Chlupáči, 17. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Psí plemeno, které se těší obrovské oblibě zejména kvůli malinkému vzrůstu a veselé povaze. Čivava je známá také svým velkým srdcem. Hodí se toto nejmenší plemeno i pro vás?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kapesní psík s velkým srdcem

Čivava

Nejvýraznějším znakem čivavy je nepochybně její velikost. Jedná se totiž o nejmenší psí plemeno na světě. Malý vzrůst však pro čivavku neznamená žádné omezení. Je to pejsek jako každý jiný, a tak jej není třeba polidšťovat nebo z něj dělat plyšovou hračku, nezdravé rozmazlování nesvědčí žádnému chlupáči. Čivava je pes, který miluje svou rodinu a náležitě si užívá její přítomnost. Oblíbenou činností je tak mazlení a hovění si na klíně páníčka, avšak tento drobek umí být i pořádně akční. Dokáže překvapit svou mrštností v agility, publikum okouzlí i svým šarmem při dogdancingu. Rád vás doprovodí na výletě i dovolené, neujde však příliš velké vzdálenosti. I tak jsou pro něj pravidelné procházky nezbytnou aktivitou.

Statečnost a oddanost

Čivava

Ačkoliv nebudí svým vzrůstem čivava zrovna respekt, snaží se bránit svou rodinu, jak nejlépe dokáže. Je to velice odvážný chlupáč, který si troufne i na mnohonásobně větší soupeře a bez přemýšlení dokáže jednat. I když tato vlastnost může být roztomilá, i malý pejsek umí pěkně bolestivě kousnout nebo vyvolat nebezpečné potyčky, které mohou skončit tragicky, zvláště pro drobnou čivavku. Proto bychom měli i takto malého psíka vychovávat a trénovat k poslušnosti a mít ji vždy pod dozorem. Vznětlivost čivavy někdy může kolidovat i s akčností malých dětí nebo jiných domácích mazlíků, na které může reagovat nepřiměřeně. Socializace je tak důležitou součástí soužití společně se zodpovědným přístupem.

I přes svou velikost umí být čivava velice dobrým hlídačem. K cizím lidem je totiž ostražitá a nedůvěřivá a jakéhokoliv vetřelce ohlásí pronikavým štěkotem. Takovýto hlídač však potřebuje teplo a pohodlí domova, a tak se nehodí pro venkovní pobyt.

Oči jako korálky

Čivava

Není divu, že je čivava tak oblíbeným psím společníkem. Její roztomilý kukuč totiž musí obměkčit každého. Velké kulaté oči na malé hlavičce působí opravdu roztomile a pejsek díky tomu vypadá stále jako malé štěňátko. Vztyčená ouška umocňují bystrý a přítomný výraz. Srst čivavky může být jak dlouhá, tak krátká a existuje mnoho barevných variací. Péče o kožíšek není nijak náročná, dlouhosrsté psíky je potřeba pravidelně pročesávat. Pozornost je třeba věnovat očnímu okolí, očka totiž kvůli podráždění často slzí. Péči je ideální konzultovat s veterinárním lékařem, který vám kromě cenných rad pejska prohlédne, případně i ošetří.

Ke komu se hodí čivava? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title