Chlupáči, 8. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Přemýšlíte o pořízení domácího mazlíčka a morče vám připadá jako ideální řešení? Morčátko jistě udělá radost nejen vám, ale hlavně vašim dětem. Je ideálním mazlíčkem díky své velikosti a povaze.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co je potřeba o morčatech vědět, pokud chcete mít toto zvířátko doma?

Vlastnosti morčat

Morče je denní tvor, proto bude mít podobný režim spánku, jako vy. Nemusíte se tedy bát, že by vás příliš budilo, jako tomu je u jiných hlodavců, kteří jsou aktivní hlavně v noci. Morčátko je zvíře společenské, proto potřebuje dostatek pozornosti. Pokud víte, že se mu nebudete moci příliš věnovat, je vhodné pořídit morčat víc, aby se navzájem zabavila. Doporučuje se však chovat dohromady hlavně samice, samečci spolu totiž příliš nevycházejí, a pokud je jich více, často se perou. Při složení skupiny z obou pohlaví musíme počítat s jejich rozmnožováním.

Morče

Morčata komunikují prostřednictvím specifických zvuků, kterých si při společném soužití jistě brzy všimnete. Nejvýraznější je asi kvíkání. Morče kvíká, pokud chce pozornost nebo něco potřebuje. Dává tak najevo svou přítomnost. Dalším zvláštním zvukem je jakési hudrování, brblání. Je to podobné, jako když kočka přede. Projevuje tím spokojenost a pocit blaha například při hlazení a drbání. Na morčátku lze i snadno poznat, jakou má náladu. Veselé a hravé morče často poskakuje a pobíhá. Pokud se mu něco nelíbí, výhružným signálem může být cvakání zubů. Tento mazlíček však bývá při vhodném zacházení velice přátelský, morčata téměř nekoušou. Zvláště pak morčátka z ověřených chovů splňují požadavky na bezproblémovou povahu.

Morče

Co se týče potravy, morčata vyžadují velice pestrý jídelníček. Hlavní složkou je seno, které morče potřebuje neustále k dispozici, proto by jej mělo mít vždy dostatek. Jeho přežvykováním si morčata navíc obrušují zuby, které jim stále dorůstají. V letním období lze zařadit do stravování morčete i čerstvou trávu, která však nenahrazuje seno, proto by se měly tyto složky kombinovat. Další důležitou kategorií je zelenina, kterou má morče také velice rádo a potřebuje ji. Může ji přijímat každý den, kdežto ovoce se podává jen občas, protože obsahuje hodně cukrů. Krom neustálého přísunu sena je nutné zajistit i přístup k pitné vodě, proto bychom neměli zapomínat vodu pravidelně doplňovat.

Výbava pro morče

Morčátko můžeme chovat v domácím prostředí různým způsobem – například v dostatečně velké kleci, teráriu, speciální ubikaci. Morčátko by mělo mít prostor k pohybu. Vždy je potřeba zajistit, aby morče mělo dostatek vzduchu, avšak průvan mu nesvědčí, ba naopak jej morčata vyloženě nesnášejí a může způsobit i zdravotní problémy. Umístění obydlí by mělo být stálé, neměli bychom jej příliš měnit. V letních měsících můžeme morčeti dopřát i pobyt na čerstvém vzduchu ve výběhu. Výběh by měl být bezpečně zajištěný, zvířata by měla mít možnost se napít a schovat do stínu před sluncem. Existují i různé postroje a vodítka na venčení morčat, avšak tento způsob zacházení není pro morče vhodný.

Morče

Pro pocit bezpečí a klidu je vhodné morčeti pořídit boudičku nebo domeček i do klece či terária, kdy jistě ocení, že se může kdykoliv schovat a odpočívat. Seno je lepší dát do vyvýšeného prostoru, aby si jej morče neznečišťovalo. Některé klece mají již zabudované držáky na seno připomínající jesličky. To samé platí i pro vodu. Pítko by mělo být v místech, kde k němu má zvíře snadný přístup a nedochází k jejímu znečištění.

Morče

Podestýlku v morčecím obydlí je třeba pravidelně měnit pro udržení čistoty a zabránění zápachu. K dostání jsou různé typy podestýlek a každému může vyhovovat něco jiného. Nejčastěji se využívají hobliny, dále pak pelety a drtě z různých materiálů, co zvolit vám jistě poradí chovatel nebo prodavač ve zvířecích potřebách. Nevhodné je stelivo pro kočky, které by morče mohlo požít, což by pro něj bylo nebezpečné.

Morčátko je veselé zvíře, které dodá vašemu domovu plno radosti a zábavy. Pro idylické soužití je třeba poučit hlavně malé děti, jak se mají k morčeti chovat. V případě oboustranné náklonosti pak může vzniknout přátelství na několik let.

Štítky: hlodavci

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock