Chlupáči, 6. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Přemýšlíte nad pořízením malé šelmy, ale nevíte, která je pro vás ta pravá? Na výběr máte z mnoha plemen, přičemž každé vyniká jinými vlastnostmi, vzhledem i povahovými rysy. Na co při výběru myslet?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Množství času a koček

Zásadní otázka, kterou si musíte položit před samotným pořízením kočičky, zní, kolik času a chuti chcete domácímu mazlíčkovi věnovat. Většina plemen koček jsou velice společenská stvoření, která vyžadují každodenní několikahodinovou pozornost nebo alespoň přítomnost dvounohého či čtyřnohého kamaráda. Tyto kočičky o samotě strádají, nudí se a teskní po svých pánech, zvláště pokud nemají kočičího kolegu. Ideální je tedy pořízení více kočiček, pokud není ve vašich silách dát chlupatému jedináčkovi vše, co potřebuje.

Mezi opravdu přátelské společníky a mazlíky patří například skotská klapouchá kočka, barmská kočka, mainská mývalí kočka, devon rex, sibiřská kočka, americký bobtail nebo třeba habešská kočka. Naopak znaky nezávislosti a samostatnosti má v povaze například perská či britská krátkosrstá kočka, i když i tyto šelmy potřebují sociální vyžití.

Do bytu, nebo ven?

Mezi další kritéria patří, zda chcete kočičku čistě domácí, nebo ji budete pouštět na průzkumy na zahradu či do širokého okolí. Ať už máte plány ohledně kočičí svobody jakékoli, myslete na to, že potulující kočičce hrozí mnohá nebezpečí, nehledě na to, že je třeba myslet na včasnou kastraci, aby se zamezilo nekontrolovatelnému množení.

Některé kočičky vzhledem ke své povaze, aktivitě a tělesné stavbě ocení pohodlí, teplo a bezpečí domova. Jiné rády zkoumají terén, loví a pobíhají. Ať tak či onak, důležitý je i fakt, jakou má daná šelma srst. Kožíšek by ji měl při zimních výpravách ochránit před chladem, proto se například sphynx opravdu k venkovnímu pobytu nehodí.

Členové rodiny

Máte-li doma zvěřinec, hodně dětí nebo plánujete rozšířit počty dvounohých i čtyřnohých členů domácnosti do budoucna, myslete i na to, jak tuto skutečnost snese vaše malá šelma. Většina koček si v mládí navykne na chod domácnosti se vším všudy, a proto je lepší pořizovat vždy malé koťátko, které se stávajícím obyvatelům přizpůsobí.

Proč ale nedat šanci dospělým kočkám? I ty mohou být nesmírně tolerantní a přátelské ke všemu živému. Záleží na daných jedincích, na povaze jednotlivých koček i jejich socializaci. Rozhodně není nutné se kočičky zbavit při příchodu nového přírůstku do rodiny. Společně mohou utvořit nevídané přátelství.

Osobní preference

Člověk si přirozeně nejčastěji vše vybírá podle vzhledu. Přece si nepořídíte mazlíčka, který se vám nelíbí, že? Existuje přitom tolik plemen koček, a tak je opravdu z čeho vybírat. Ale vzhled není nejdůležitější. Každé plemeno má ve svém standardu i typické povahové rysy, které vaše šelma mít může i nemusí.

Dejte šanci i opuštěným kočičkám, ke kterým nebyl osud nejmilejší. Svého mazlíčka si vyberte ideálně při osobním setkání. Uvidíte, které koťátko či dospělá šelma vám padne do oka. Výběr srdcem je to nejlepší.

Autorský článek

Štítky: kočky

Autor článku: Petra Chmelová