Chlupáči, 18. 3. 2024

Foto: Happy monkey / Shutterstock

Stali se symbolem britské královské rodiny. Svou paničku, královnu Alžbětu II., provázeli skoro na každém kroku, objevovali se na oficiálních portrétech, byli miláčci médií a oblíbenou předlohou suvenýrů. O kom je řeč? O psících plemene Welsh Corgi Pembroke, kteří se pro britskou panovnici stali - jak sama říkávala - druhou rodinou. Jací tihle roztomilí pejskové vlastně jsou a ke komu se hodí?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rodinný psík

Welsh corgi

Welsh Corgi Pembroke je ideálním psem do rodiny s dětmi, a to nejen proto, že se jedná o malého skladného psa. Corgi je totiž neobyčejně přátelský a milý mazlík, který miluje celou svoji rodinu, děti i dospělé bez rozdílu.

Dobře vychází i s jinými zvířecími kolegy, a tak je soužití více pejsků najednou s corgim bez problémů a šarvátek. K cizím může být odtažitý a podezřívavý, kvůli silnému vztahu ke své rodině má sklony k hlídání a bránění. Bezpečnostní alarm v podobě hlasitého štěkání tak odstraší veškeré vetřelce a nevítané hosty,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Aktivní a veselý

Welsh corgi

S corgim se nudit opravdu nebudete. Tento malý rarášek vám bude rád dělat společnost u nejrůznějších aktivit.

Nenechte se ovlivnit jeho malým vzrůstem – corgi umí být pořádně hbitý a rychlý, dokonce skáče i do takových výšin, které byste u psíka s krátkými nožky čekali jen zřídka. Proto je ideálním parťákem na psí sporty, jako je například agility, flyball nebo třeba coursing. Vynikat bude i v dogdancingu, kde obecenstvo okouzlí svým roztomilým hopkáním,“ říká psí trenérka.

Krom toho z něj bude věrný společník na procházky, výlety a výšlapy, ale i na lenošení v teple domova. Rád se přizpůsobí vašim návykům a životnímu tempu. Miluje hru a zábava s dětmi je to nejlepší, co si může tento chlupáč přát. Kromě pořízení dostatku hraček a hlavolamů však nezapomínejte děti při skotačení s psíkem hlídat.

Roztomilý kukuč, žádný ocásek

Welsh corgi

Co se vzhledu týče, je Welsh Corgi Pembroke opravdu jedinečný. Tento chlupáč přirozeně postrádá ocas, což ve spojení s delším tělem a krátkými nožkami působí zvláštním, až komickým dojmem. Jedná se však o fyzicky zdatného psa se silnou kostrou a osvalením. Může vážit až 12 kilogramů, což je vzhledem k jeho nízké kohoutkové výšce (maximálně 30 centimetrů) sice dost, není však žádným omezením a například oproti basetovi je corgi lehkým a hbitým atletem.

Jeho vztyčené uši a veselý výraz evokují neutuchající radost ze života, jíž corgi opravdu oplývá. Díky jeho korálkovitým očím mu odpustíte i tu největší lumpárnu,“ uzavírá Lucie Šámalová.

Ostatně právě díky svým vlastnostem byl tenhle psík nejoblíbenějším plemenem britské královny Alžběty, která jich ve svém paláci měla celou smečku.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock