Chlupáči, 14. 12. 2023

Foto: Oleksandr Antonov / Shutterstock

Mnoho lidí přitahuje na papoušcích právě jejich barevná rozmanitost a často si je vybírají právě podle toho. Ať už hledáte červeného, zeleného nebo modrého společníka, papoušci jsou inteligentní, společenští, aktivní a také hluční. Poznejte ty nejbarevnější a seznamte se i s jejich chováním a potřebami.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pokud jste připraveni na opeřeného přítele, zde je hned několik nejbarevnějších druhů papoušků, které stojí za zvážení. Jen pamatujte, že péče o papoušky je často mnohem náročnější, než byste si mohli představovat, a nepořizujte si štěbetajícího kamaráda bez rozmyslu, přípravy a potřebných informací.

Eklektus různobarvý

Eklektus různobarvý

Eklektus je jedním z mála druhů pohlavně dimorfních papoušků, což znamená, že samci a samičky mají výrazně odlišný vzhled. Samci jsou zelení s červenými a modrými akcenty, zatímco samice mají červené a modrofialové peří. Tito ptáci jsou obecně přátelští a bezstarostní, ale oceňují chovatele, který jim zajistí pravidelný denní režim.

Pokud chceme tohoto opeřence chovat jako domácího mazlíčka v kleci, pak bychom mu měli nabídnout minimálně jednou denně možnost proletět se po místnosti. Můžete ho chovat i ve venkovní voliéře, ale pozor na nízké teploty. Přes zimu je nutné ubikaci temperovat na minimálně 15 °C. Eklektus miluje koupání. Na stravu je stejně náročný jako ostatní velcí papoušci.

Aratinga sluneční

Aratinga sluneční

Aratingy doslova hrají všemi barvami. Samci i samičky jsou stejně zbarvení. Na hlavách, hrudích a křídlech mají červenou, žlutou a oranžovou barvu. Tyto barvy jsou vyváženy zelenou a modrou na ocasu a křídlech. Aratinga sluneční se může stát dokonalým domácím mazlíčkem. Naučí se i dobře mluvit. Podmínkou je ovšem každodenní, 2-3hodinová péče. Nevýhodou může být jejich velká hlučnost.

Aratingy můžete chovat uvnitř i venku v dostatečně velké voliéře. Papoušci mají rádi sprchu a vzhledem k jejich částečně destruktivní povaze by neměl chybět okus. Přes zimu vyžadují ubikaci vytápěnou na minimálních 10-15 °C. Základem krmení je směs pro střední a velké papoušky,

Amazoňan fialovotemenný

Amazoňan fialovotemenný

Amazoňan je převážně zelený papoušek, který má světle fialové temeno. Tito ptáci jsou obecně zvědaví, aktivní a potřebují spoustu duševních a fyzických cvičení. Mají tendenci vytvářet silné vazby se svými chovateli a dávají přednost každodenní socializaci.

Soužití s člověkem zvládají amazoňané v mnoha ohledech lépe než ostatní ptáci. Prostorná klec je však nutností. V bytě musí trávit spoustu času i mimo klec. Milují šplhání a nejrůznější hry, k čemuž jim musíte zajistit dostatek příležitostí. Při správné péči se může dožít 40 až 60 let. Pro někoho může být nepříjemný jejich silný křik, kterým se ozývají především brzy po ránu.

Kakadu růžový

Kakadu růžový

Kakadu růžový má tmavě růžové bříško a záda, křídla a ocas je šedé. Jejich barvy jsou tlumenější než u předchozích papoušků, ale díky své jedinečnosti jsou velmi atraktivní. Tito ptáci jsou láskyplní a citliví. Vyžadují klidné, trpělivé chovatele, kteří mají spoustu času na interakci se svými mazlíčky.

Kakadu růžový potřebuje prostornou voliéru, alespoň 4 m dlouhou a jeden metr širokou s možností úkrytu před nepříznivými klimatickými podmínkami. Nepatří k příliš destruktivním papouškům, ale měli by mít dostatek větví na okus. Často se zdržují na zemi. Ozývají se velmi pronikavým křikem. U těchto ptáků je velice důležitá vhodná skladba potravy. Kakadu jsou totiž náchylní na tukové nádory zvané liposomy.

Papoušek Ara

Papoušek Ara

Ara je nádherný velký papoušek, může mít až 100 cm. Mezi nejvíce zbarvené Ary patří Ara arakanga, Ara ararauna, Ara zelenokřídlý a Ara hyacintový. Všichni vyžadují dostatečnou pozornost a prostor. Mohou být hlasití, chaotičtí a náladoví, pokud se jim nebudete dostatečně věnovat.

Ara je pro chovatele velice atraktivní, avšak náklady na jeho pořízení a péči o něj jsou vysoké. Navíc patří mezi náročnější papoušky a je extrémně hlasitý a hlučný, což nejednoho potenciálního vlastníka odradí. Hodí se spíše pro zkušenější chovatele.

Autorský článek

Další info: Lea Smrčková a Martin Smrček: Papoušci celého světa; vydavatelství: Brázda (zemědělské nakladatelství); rok vydání: 1996; ISBN: 80-209-0264-3; Milena Vaňková, Jaroslav Vokoun: Papoušci společníci – Komplexní průvodce péčí o ptačího mazlíčka; vydavatelství: Fynbos, rok vydání: 2021; ISBN: 978-80-907332-7-5

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock