Chlupáči, 27. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Odolný, pracovitý a společenský pes. To je erdelteriér, král teriérů. Proč se mu takto říká a jaký je? Pojďme se na něj podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Aktivní, avšak vyrovnaný

Erdelteriér

Pokud hledáte pejska, se kterým si užijete mnoho zábavy, aktivit a her, tak je erdelteriér ideální volba. Jedná se o aktivního chlupáče, který miluje, když se něco děje, a když se mu někdo věnuje. Rád upustí svou velkou dávku energie nejen na dlouhých procházkách, ale i při nějakém sportu. Vynikat může například v agility, kde uplatní svou hbitost, díky vytrvalosti vás bude rád doprovázet i u kola či koloběžky, realizovat se může i služebně nebo lovecky. Erdelteriér je všestranný hafan, který vás donutí vstát z gauče a jít ven zažít trochu zábavy!

Trpělivý a věrný společník

Erdelteriér

Ačkoliv se jedná o teriéra, jeho temperament není tolik divoký, jak byste čekali. I když miluje akci a pohyb, povahově je vyrovnanější a klidnější než jeho teriéří kolegové. Miluje lidskou společnost, a tak si bude užívat každou chvilku, kterou bude moci strávit se svojí rodinou. K jejím členům se chová velmi přívětivě a mile, je přátelský i k dětem, ke kterým přistupuje s dávkou trpělivosti. Je tak ideálním rodinným mazlíkem, který však nesnáší samotu.

Odvážný a odolný

Erdelteriér

Erdelteriér má drsnou tvrdou srst s měkkou hustou podsadou, což ho chrání před nepříznivými povětrnostními vlivy. To však neznamená, že je uzpůsobený k celoročnímu odložení na dvorku či zahradě, a to zejména díky jeho přátelské povaze. Přítomnost lidí je pro něj důležitá, a tak by o samotě strádal. Jedná se však o šikovného hlídače, který má pro strach uděláno, a ochrání tak vás a vaši domácnost před nevítanými hosty.

Kromě drsné srsti má erdelteriér i drsnou povahu v tom smyslu, že ledacos vydrží a když se pro něco nadchne, jde si za tím. Je odvážný a odhodlaný nejen pracovat, ale i bavit okolí a vykouzlit vám úsměv na tváři.

Velikán mezi teriéry

Erdelteriér

Pokud erdelteriéra znáte jen z obrázků z atlasu psů, možná vás překvapí, že se jedná o tak velkého psa. Vzhledově totiž lehce připomíná velšteriéra a jiné menší drsnosrsté teriéry, ovšem tento krasavec dorůstá až do 60 centimetrů a může vážit až 30 kilogramů. To z něj dělá krále teriérů.

I když se jedná o velkého psa, nepůsobí vůbec těžkopádně, spíš naopak. Jeho pohyby jsou ladné a stavba těla působí dokonale díky kvadratickému tvaru a rovným končetinám společně s hlubokým hrudníkem. Do jeho tmavých očí s čilým a chytrým výrazem se ihned zamilujete.

Ke komu se hodí erdelteriér? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock