Chlupáči, 12. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Psí hrdinku Dášeňku z dětské knížky zná snad každý. Ne všichni však vědí, kterému plemeni dělá Dášeňka slávu. Jedná se o drsnosrstého foxteriéra. Pojďme se na toto jedinečné plemeno podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Lovec do nory

Foxteriér

S ohledem na původní využití foxteriérů má tento chlupáč vyvinuté lovecké pudy, krom pronásledování zajíců se i bez delšího rozmýšlení vrhne do nory za liškou či jezevcem. Jedná se taktéž o šikovného „myšilova“, který v domácnosti s přehledem zastoupí roli kočky. Jeho lovecké pudy je potřeba mít pod kontrolou nejen v přírodě, kde hrozí zaběhnutí, ale také doma, kde se nacházejí jiní domácí mazlíčci.

Pokud chcete, aby váš vysněný foxteriér vycházel s jinou zvířecí drobotinou, začněte jej na ni zavčas navykat – ideální je, aby spolu zvířata vyrůstala nebo aby přišel pes do rodiny až jako druhý.

Zmíněné norování je přirozenou zálibou tohoto chlupáče, a tak musíte počítat s tím, že si touto činností může krátit dlouhé chvíle na zahradě. Pokud však bude mít dostatek pozornosti a zábavy, nebude mít čas a prostor na vymýšlení podobných lumpáren.

Aktivní společník

Foxteriér

Foxteriér je velice temperamentní pes, který miluje akci a pohyb. Spokojený bude v takové rodině, kde se pořád něco děje, chvilkou odpočinku vás odmění po zasloužené dávce pozornosti. Hodí se pro aktivní lidi, kteří mají chuť s tímto chlupáčem sportovat, chodit na pravidelné delší procházky nebo túry, nebo se třeba chtějí věnovat myslivosti.

Co se sportů týče, foxteriér bude vynikat zejména v dynamických aktivitách, jako je agility nebo flyball, kde zúročí svou hbitost a bystrost, v coursingu zase najde uplatnění díky loveckým pudům.

Chytrý až přechytralý

Foxteriér

Tento mazlík vás překvapí svou vynalézavostí. Jedná se totiž o velice inteligentního psa, který sice okamžitě pochopí, co po něm žádáte, ale zároveň rád jedná po svém a řídí se svou mazanou hlavičkou. Rád vymýšlí nejrůznější neplechy a často poslouchá jen v případě, kdy se mu to náležitě vyplatí.

Kromě pevného vedení jsou tak odměny nedílnou součástí při výchově a výcviku. Jeho vychytralost můžete sledovat nejen při plnění povelů a tréninku nových triků, ale také při řešení složitějších úkolů a hlavolamů. Interaktivní hračky, hlavolamy, čmuchací koberečky, a hlavně balonky tento chlupáč přímo zbožňuje! Nudy se s ním zkrátka bát nemusíte!

Ke komu se hodí foxteriér? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock