Chlupáči, 1. 11. 2023

Foto: everydoghasastory / Shutterstock

Toužíte po chlupatém domácím mazlíkovi, kterému nebude vadit vaše delší nepřítomnost? Fretka může být ideálním řešením. Sice se jedná o společenské zvíře, které kontakt s vámi potěší, avšak díky potřebě dlouhého spánku během dne vaši nepřítomnost vlastně v klidu prospí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nemusíte se však bát, že by fretka ožila v noci, když spíte. Velice rychle se přizpůsobí vašemu režimu.

Malá šelma

Fretka detail

Fretka není žádná plyšová hračka, nýbrž aktivní lovec. Tyto šelmy jsou velice hravé, rády prozkoumávají okolí a vymýšlí různé lumpárny. Jsou ale také učenlivé a rychle si přivyknou na kontakt s člověkem. Pokud začnete zvykat na manipulaci a mazlení fretku již od mláděte, může se z vás stát nerozlučná dvojka.

Tato šelma z čeledi lasicovitých je domestikována původně z tchoře tmavého. Nemusíte se bát, jako tchoř opravdu nezapáchá. Úplně bez zápachu se však s fretkou v domácnosti bohužel neobejdete. Fretky mají specifický pach, který není nijak extrémně výrazný, avšak stále znatelný. Při správné péči s ohledem na hygienu jej ale lze v určité míře omezit.

Hra a zábava

Fretka péče

Fretku lze zabavit různými způsoby. Velice ráda prolézá různými skulinami, tudíž ji jistě potěšíte pořízením nějaké trubky či roury. Nepohrdne ani prolézačkami, větvemi a houpačkami. Pokud chcete fretce pořídit nějaké hračky, volte raději takové, které neobsahují drobné části a nelze je snadno rozkousat. Vhodné jsou zejména hračky určené pro kočky, které jsou atraktivní pro všechny šelmy díky svým tvarům, barvám a materiálu.

Pro fretku je velkým potěšením prozkoumávat okolí. Jestli plánujete volný pohyb fretky po celém bytě, nezapomeňte nejprve zajistit byt tak, aby se fretka nemohla nijak zranit nebo utéct. Zvláště si dejte pozor na elektrické kabely, které by tento zvídavý tvor jistě rád ochutnal, což by jej mohlo stát život.

Mnohem více zajímavých věcí se nachází venku mimo byt. Proto existují různé postroje s vodítky, na kterých můžete fretku brát na procházky podobně jako psa. Takový postroj by však fretce měl správně sedět a měla by na něj být dostatečně zvyklá z domova. V opačném případě riskujete její zranění či útěk.

Péče

Fretka venčení

Fretku můžete chovat volně v bytě nebo ve speciální voliéře. V obou případech je potřeba pořídit pelíšek, ve kterém bude váš mazlík spát. Jelikož se jedná o chytré a čistotné zvíře, rychle se naučí používat kočičí záchod, což vám usnadní péči o její čistotu.

Co se týče krmení, to je podobné jako u kočky či psa. Hlavní složku tvoří maso, dále potřebuje ovoce a zeleninu nebo různé obilniny. Existuje granulované krmivo určené právě pro fretky, které obsahuje vše, co potřebuje. S krmením i jinými úskalími vám jistě poradí odborník či chovatel.

S fretkou je vhodné navštěvovat veterinárního lékaře kvůli pravidelným kontrolám a očkování. Právě očkování je velice důležité, zvláště pokud s fretkou chodíte ven. Veterinář vám dále může pomoci se zkracováním drápků.

Autorský článek / Vladimír Motyčka, Hana Motyčková: Abeceda chovatele – Fretka; vydalo nakladatelství Robimaus; rok vydání 2009, ISBN: 978-80-87293-12-6

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock