Chlupáči, 25. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Greyhound neboli anglický chrt je opravdovým sporťákem mezi chlupáči. Jedná se o elegantního, sportovně založeného psího kamaráda, který si mezi vámi jistě najde mnoho příznivců. Pojďme se podívat na jeho charakteristické znaky!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Atlet nejen od pohledu

Greyhound

Už na první pohled všem musí být jasné, že greyhound není žádné pomalé nemehlo. Jeho pohyby jsou ladné, při chůzi či klusu působí jako naprostý elegán s dlouhýma nohama a tenounkým pasem. Při běhu se z něj stává přesný stroj s neobyčejnou rychlostí a hbitostí. Tento psík je úžasným sprinterem, a proto se hodí na nejrůznější sporty. Šampionem jistě bude v coursingu, kde uplatní své dlouhé, silné končetiny a aerodynamiku. Ideálním parťákem bude i pro vášnivé běžce, které bude popohánět k lepším výsledkům. Dále se s greyhoundem můžete věnovat například i agility, podobnému hoopers nebo dogdancingu. Rád vás doprovodí na dlouhých túrách a výletech. Je více než jasné, že dostatek pohybu je pro tohoto sportovce samozřejmostí, avšak někdy vás překvapí, jaký umí být greyhound lenoch. Rád spočine ve vaší blízkosti na gauči, v posteli či pelíšku, bude se vyhřívat u krbu a spokojeně chrupkat. Rád se přizpůsobí vašemu režimu, který by měl být vyvážený tak, aby se pes nenudil a nestrádal.

Citlivý společník

Greyhound

Greyhound je velice oddaný a milý pes, který si najde své místo v milující rodině. Hezky se chová k dětem, přistupuje k nim s opatrností a něžností, avšak mohou nastat situace, které pro něj nebudou příjemné, a proto je nutné na společné aktivita psa s dítětem vždy dohlížet. Jelikož tento mazlík těžko snáší stresové situace, křik a potyčky, rozhodně potřebuje přívětivý přístup plný pochopení. Je věrný své rodině a k cizím se může stavět s dávkou nedůvěřivosti a odtažitosti. Příliš se nehodí do domácnosti s drobným zvířectvem, jelikož má silně vyvinuté lovecké pudy a štvaní zvěře je jeho velkou vášní. I z toho důvodu je lepší mít tuto psí střelu pod dohledem i na procházkách a výletech, kdy je vodítko poněkud nezbytným vybavením.

Chytrý a nezávislý

Greyhound

Tento chlupáč se vyznačuje inteligencí a svobodomyslnou povahou, často se u něj projevuje podobné chování jako u koček. Rád se rozhoduje podle vlastního uvážení, a tak s ním mnohdy nemusí být trénink procházka růžovou zahradou. Jelikož ale nesnese nátlak, dril a tresty, je ideálním řešením obrnit se dávkou trpělivosti a k tomuto mazlíkovi přistupovat s láskou a pochopením. Za odměnu a v pozitivním duchu tréninku vás překvapí, kolik se toho dokáže tento hbitý sportovec naučit.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock