Chlupáči, 11. 11. 2023

Foto: Kyselova Inna / Shutterstock

Kočička se vzhledem miniaturní roztomilé pumy a povahou pravého čtyřnohého mazlíčka, který rozveselí celou rodinu. To je habešská kočka. Tahle kráska se navíc může pyšnit svým dávným původem.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jedná se totiž o jedno z nejstarších plemen.

(Ne)obyčejný vzhled

Habešská kočka

Na první pohled obyčejná kočka, která má však neobyčejnou srst. Její zbarvení zvané „ticking“ je u koček poněkud netradiční, původně se vyskytovalo převážně u králíků. Tohle zbarvení se vyznačuje tím, že na každém chlupu je několik odlišných proužků, které ve výsledku tvoří opravdu nevídanou kresbu. Ta ve spojení s divokým ruddy zbarvením připomíná kožich pumy.

Habešské kočky vás jistě zaujmou i svýma výraznýma očima a uhrančivým pohledem. Stejně jako srst můžou mít i oči různou barvu, nejčastěji však žlutou, zelenou a světle hnědou. K poměru hlavy mají tyto krásky velké uši, které dotvářejí její divoký orientální vzhled.

Zvídavost a nesmírná energie

Habešská kočka

Této šelmy je všude plno a pohyb je její druhé jméno. Mít doma habešskou kočku vyžaduje řádné vybavení. Jelikož se jedná o velice aktivní plemeno, potřebuje možnost vybití, a to například v podobě prolézaček, škrabadel a interaktivních hraček. Habeška ráda běhá a skáče, její energie někdy i převládá nad opatrností. Jelikož tyto kočky rády zkoumají okolí, určitě ocení i venkovní vyžití, nevadí jim ani cestování.

Komunikace a inteligence

Habešská kočka

Habešská kočka je poněkud komunikativní tvor, který se umí náležitě ozvat. Jelikož potřebuje zábavu a pozornost, jejímu dotírání se mnohdy nevyhnete. Když se habeška nudí, vymýšlí nejrůznější lumpárny a potřebuje vaši spolupráci. Nejedná se však o nijak hrubou či hlasitou kočku, která by vás svými zvukovými projevy obtěžovala. Nuda ji však nesvědčí, o samotě a bez kontaktu s rodinou strádá.

Tyto elegantní kočky jsou nejen krásné, ale i chytré. Naučí se některým kouskům, kterými by překvapily i svoje psí kolegy. Habešská kočička vám dokonce bude i ráda aportovat.

Nenáročná elegance

Habešská kočka

Ladné pohyby, dlouhé nohy a obratnost, tím se habešská kočka může opravdu pyšnit. Silné končetiny a oválné tlapky dělají z habešky výbornou skokanku. Krátká přiléhavá srst zdůrazňuje, jak má tato šelma dokonalou stavbu těla.

Péče o její srst je velice snadná. Vystačíte si pouze s kartáčem, kterým kočičku vyčešete jedenkrát za týden. Použít můžete i semiš, aby se srst přirozeně leskla. V období línání je efektivní použít gumovou rukavici.

Autorský článek / Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie koček; vydavatel: Rebo; rok vydání: 2004; ISBN: 9788072343003

Foto v textu: Shutterstock

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock