Chlupáči, 30. 12. 2023

Foto: Dorottya Mathe / Shutterstock

Roztomilý kukuč, vznešený vzhled a veselá povaha. To vše vystihuje havanského psíka. Jedná se o velice inteligentní plemeno. Čím dalším vás může tento chlupáč oslovit či překvapit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Chytrá hlavička

Havanský psík

Havanský psík je velice inteligentní plemeno, které leckoho překvapí svou vynalézavostí.

Rychle se učí novým kouskům a náležitě si užívá, když může být středem pozornosti. Výcvik je s ním tedy opravdu snadný, povely tento psík rychle chápe a s radostí je plní. Je proto ideálním adeptem i na psí sporty, vynikat může jak v dogdancingu, tak v agility, frisbee nebo třeba flyballu,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

„Tento chytrý chlupáč nesnese nespravedlnost, dril nebo tresty, může pak „trucovat“ a být odtažitý. S pozitivním přístupem z něj bude ideální rodinný mazlík, který vás bude s láskou a ochotou doprovázet na přiměřeně dlouhých procházkách,“ doplňuje odbornice.

Věrný přítel

Havanský psík

Pokud hledáte pejska, který z vás nespustí oči a bude k vám vzhlížet, je havanský psík ideální volbou. Má to však i své mouchy. Ačkoliv je jeho věrnost velice milá a naplňující, silné pouto s majitelem může být na škodu, a to zejména v případě odloučení.

Havanský psík nesnáší samotu a už vůbec nemá rád změny. Zástupci tohoto plemene nezřídka trpí separační úzkostí, kdy o samotě strádají, ničí věci nebo se hlasitě ozývají, což je potřeba brát v potaz při výchově štěněte a tyto projevy zavčas korigovat nebo jim úplně předejít,“ upozorňuje Lucie Šámalová.

Jestli nějaký pes miluje lidskou společnost, tak právě tento chlupáč. Jedná se o společenské plemeno, které se hodí do městského bytu i domečku se zahrádkou. Celodenní pobyt venku však není nic pro něj, havanský psík bude šťastný tam, kde je jeho rodina nebo jiná společnost. Hlídač z něj zkrátka nebude.

Tento pejsek může být díky malému vzrůstu a přátelské povaze ideálním společníkem pro pejskaře ve vyšším věku, dobře si rozumí i s dětmi a ostatními domácími mazlíčky,“ doplňuje psí trenérka.

Okouzlující srst

Havanský psík

Kožíšek havanského psíka je na pohled velice atraktivní, což není jen tak. Jeho srst potřebuje náležitou pravidelnou péči, která spočívá v běžné údržbě, častém pročesávání a kartáčování. Odměnou za pečlivost vám bude jemná, hebká a na pohled okouzlující psí hříva. Ačkoliv se jedná o dlouhosrsté plemeno, velkou výhodou je, že nelíná, jelikož nemá podsadu. Nemusíte se tak bát chomáčů chlupů na nábytku či oblečení.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock