Chlupáči, 12. 10. 2023

Foto: Cindy Ching / Shutterstock

Himalájská, nebo také himalájsko-perská, kočka v sobě snoubí krásu perské a siamské kočky a okouzlí vás kromě vzhledu i zajímavou povahou. Pojďme se podívat, jaká tato kočičí dáma je!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nezávislá, ale mazlivá

Himalájská kočka

Pokud toužíte po domácím mazlíčkovi, který si bude užívat vaši přítomnost, ale bude také spokojený o samotě, je himalájská kočka tou správnou volbou. Tyto kočičky se vyznačují samostatností a nezávislostí, a tak se hodí i do domácností, kde členové rodiny netráví většinu času doma.

Jelikož je himalájská kočka klidné stvoření, bude si po dobu, co jste v práci, spokojeně hovět v pelíšku nebo na gauči, případně bude pozorovat okolí z okna. Jakmile se však vrátíte, užije si s vámi chvilky pohody a ráda se schoulí na váš klín.

Pohodářka, co nepohrdne hrou

Himalájská kočka

I když si himalájka náležitě užívá svůj klid, domácí pohodu, lenošení a mazlení, umí být při vhodné příležitosti i aktivním parťákem pro společné dovádění. Miluje hraní a dobře vychází jak s dětmi, tak i s jinými domácími mazlíčky. Je tak ideálním členem každé rodiny, která si zamiluje tuto pyšnou rošťandu.

Ačkoliv většinu času stráveného o samotě tato vyrovnaná a klidná kočička prospí, je i tak na místě poskytnout jí nějaké vybití, aby neničila vybavení domácnosti. Škrábadla, prolézačky, pelíšky a hračky jistě nezůstanou bez povšimnutí.

Hustý kožíšek se znaky

Himalájská kočka

Typickým znakem himalájské kočky je její huňatý kožich a zajímavé zbarvení. Znaky má tato malá šelma podobné jako siamská kolegyně, na světlém těle jsou tmavší ouška, okolí čumáčku, tlapky a konec ocásku.

Nadýchaný dojem umocňuje bohatý límec, který má himalájka kolem krku. Tato měkounká chlouba s sebou nese i nevýhodu náročnější péče v podobě každodenního pročesávání. Výsledek však stojí za to!

Oči jako pomněnky

Himalájská kočka

Co je dále pro himalájskou kočku typické, jsou její modré oči. Tato kukadla vás kromě neobvyklé barvy zaujmou i svou velikostí a tvarem – jsou velká a kulatá a společně s průzračně modrými odstíny působí opravdu magicky. Zadívejte se do nich a sami uvidíte.

Autorský článek / Další info: Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie koček; vydavatel: Rebo; rok vydání: 2004; ISBN: 9788072343003

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock