Chlupáči, 25. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Zlatého hovawarta laik snadno zamění se zlatým retrívrem. Ve skutečnosti se jedná o odlišná plemena, hovawart navíc může mít i černé zbarvení, s pálením nebo bez. Jedná se tak o nádherného psa s dlouhou lesklou srstí a jedinečnou povahou. Zajímají vás další informace o tomto krasavci? Pojďme se na něj podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mazel i pracant

Hovawart

Tento hafan najde široké uplatnění a potěší svou všestranností mnoho kynologů. Může z něj být rodinný mazlíček a kamarád pro děti, se kterými vychází velice dobře díky vyrovnané povaze a střednímu temperamentu. Důležitá je však socializace – jako štěně by měl přijít do styku se všemi vjemy, aby si na ně zvykl a necítil později nejistotu. To platí nejen pro kontakt s dětmi, ale i jinými zvířaty, nebo třeba pro pohyb ve městě či jízdu hromadnou dopravou. Socializaci by neměli podcenit ani majitelé, kteří se chtějí s tímto hafanem věnovat nějaké kynologické či sportovní aktivitě. Hovawart je od přírody velice šikovný v pachových pracích a obranách, a tak se často stává služebním psem.

Inteligentní a citlivý

Hovawart

Hovawart vyžaduje při výchově a výcviku zvláštní přístup. I když jde o velkého psa, který umí nahnat nepříteli hrůzu, v hloubi duše se jedná o citlivého tvora s laskavým srdcem. Nehodí se tak pro příznivce drilu a tvrdšího výcviku. Naopak potřebuje laskavé a spravedlivé vedení plné pochopení a trpělivosti společně s pozitivní motivací, odměnami a pochvalami. Nátlak snáší špatně, může být tvrdohlavý či pasivní a ztrácí potřebnou důvěru.

Věrný ochranář

Hovawart

Tento krásný chlupáč s laskavým výrazem vyzývá k pomazlení. Ne vždy je však k tomu hovawart svolný. Jedná se o psa, který sám vyhodnotí situaci a podle toho jedná. V případě, kdy cítí, že je jeho rodina v ohrožení, neváhá tvrdě zakročit. To z něj dělá ideálního hlídače k domu, který se ve svém teritoriu, tedy na zahradě, cítí neohroženě a je odhodlaný bránit bezpečí všech členů domácnosti. Nevítané hosty tak odvážně odradí od vstupu. Naopak v případě, kdy k vám jde zvaná návštěva a vše probíhá v přátelském duchu, umí být hovawart pozorným a milým psím „hostitelem“. Stejně tak se stane mazlíkem k cizím lidem mimo jeho teritorium, pokud je k tomu veden a řádně socializován. Jeho věrnost k majitelům je však skálopevná, rozhodně se nejedná o nějakého „přelétavce“. Hovawart umí navázat velice silné pouto s rodinou a stát se tak snovým chlupáčem, pravým přítelem člověka.

Ke komu se hodí hovawart? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title