Chlupáči, 15. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Kromě neobyčejného vzhledu vás ibizský podenco překvapí i svou povahou. Mísí se v něm totiž duše nezávislého lovce a věrného milujícího rodinného společníka.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ušatý elegán

Ibizský podenco

Ibizského podenca si lze představit jako „psího modela“. Jedná se o štíhlého hafana s neuvěřitelně dlouhými končetinami, tenounkým pasem a ostrými rysy. Jeho špičaté uši dotvářejí bystrý a inteligentní výraz, přítomný pohled vyzařuje připravenost na každou akci.

Lovec – sportovec

Ibizský podenco

Dlouhé nožky a atletickou postavu nemá tento chlupáč jen tak pro nic za nic. Díky jeho tělesné stavbě dokáže vyvinout obrovskou rychlost, je také vytrvalý a hbitý. To zúročí nejen při lovu, ale hlavně při sportovních aktivitách. Rád vás doprovodí na dlouhých procházkách, při běhu nebo jízdě na kole či koloběžce. I když je podenco chován převážně jako mazel a společník, svoje lovecké pudy nezapře. Proto je nutné myslet na jeho zabezpečení, jelikož není výjimkou, že se na procházce vydá za zvěří. Vodítko je tak nezbytností. Jeho lovecké touhy však můžete podpořit tím, že z něj uděláte šampiona v psím sportu zvaném coursing, ve kterém bude díky své rychlosti a chuti lovit vynikat.

Oddaný společník

Ibizský podenco

I když se může zdát, že má ibizský podenco hlavu jen pro lov, není tomu tak. Jak bylo zmíněno, jeho lovecké pudy jsou sice výrazné, což však neznamená, že se jedná o vlka samotáře. Naopak je tento hafan neobyčejně společenský a milý k lidem. Ke všem členům rodiny je přátelský a věrný, s dětmi vychází dobře díky hravé povaze. Zádrhelem může být soužití s dalším zvířectvem, kdy má chlupáč tendenci menší zvířata pronásledovat. S ostatními psy je však bezproblémový. Ve všech případech záleží i na socializaci, která by měla probíhat ideálně od prvního společného dne.

Kvůli přátelské povaze se ibizský podenco stává čím dál oblíbenějším domácím mazlíčkem, který splňuje předpoklady pro rodinného společníka. S tím se pojí i způsob jeho chovu – rozhodně se nejedná o venkovního psa, kterého necháte celé dny na dvoře či v kotci. Tento mazel potřebuje lidskou společnost, hru a pohlazení, a v neposlední řadě také teplo. Nemá totiž huňatý kožich, který by jej ochránil před nepříznivým počasím, a tak se musí spoléhat na teplo domova nebo nějaký ten slušivý obleček.

Autorský článek

Další info: American Kennel Club; Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie psů; vydavatelství Rebo; rok vydání: 2002; ISBN: 8072340727

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title