Chlupáči, 19. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Nádherná kočkovitá šelma s hustým skvrnitým kožíškem, která v zasněžené skalnaté krajině dokonale splývá s okolím. O kom je řeč? Irbis je impozantní zvíře, které je unikátní nejen svým vzhledem, ale i fyzickými vlastnostmi.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Precizní lovec

Levhart sněžný

Irbis je impozantní zvíře, které je unikátní nejen svým vzhledem, ale i fyzickými vlastnostmi. Díky svým silným končetinám a svalnatému tělu dokáže tento lovec nejen rychle vyrazit a neúnavně pronásledovat kořist, ale také překonat neuvěřitelné překážky – mezi skalnatými výběžky předvádí irbis nevídané kusy, umí totiž skákat neskutečně daleko, a to díky dlouhému hustému ocasu a silným zadním nohám. Je to až k neuvěření, že tato „kočička“ doskočí i do vzdálenosti nad deset metrů. Uprchnout před tímto predátorem je pro jeho kořist téměř nemožné.

Nenápadný samotář

Levhart sněžný

Levhart sněžný umí na svou kořist v podobě horských koz, ovcí či malých savců nepozorovaně číhat díky svému zbarvení, které tvoří světlá srst s tmavými skvrnkami a rozetami. Velice hustý kožich irbise s nádechem do šedivé či béžové barvy z něj na skalách dělá téměř neviditelného lovce, který kopíruje terén.

Jedná se o samotářského tvora, který je po většinu roku sám. Výjimku tvoří období rozmnožování a mateřství. Mláďata totiž opouští matku o poznání později, než je tomu u jiných kočkovitých šelem. Malí irbisové mohou být krmeni mateřským mlékem až do věku kolem 18 měsíců. Sněžní levharti i poněkud pozdě dospívají, zpravidla kolem tří let.

Hřejivý kožíšek

Levhart sněžný

Huňatá srst je na irbisovi jeho hlavním znakem a nejde si nevšimnout, že se jedná o opravdu velice jedinečný kožich. Kvůli tomu se bohužel levhart sněžný dostal v minulosti i mezi ohrožené druhy, což naštěstí netrvalo dlouho a jeho výskyt se opět znásobil. Žádná z velkých kočkovitých šelem nemá takovou hustotu srsti jako právě irbis. A není se čemu divit, sněžný levhart žije v nehostinné krajině a jedině huňatý kožich jej ochrání před mrazem.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock