Chlupáči, 2. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Elegantní dlouhán s krásnou kaštanově mahagonovou srstí. To je irský setr, pes, který vám svou ladností a vznešeností ve spojení s hravou a přátelskou povahou zkrátka vyrazí dech!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mazel i lovec

Irský setr

Irský setr je všestranný společník, který nepohrdne pomazlením a lenošením s rodinou v teple domova, ale ani venkovními aktivitami. Jeho povaha je vyrovnaná, mírná a přátelská, a tak se hodí téměř do každé domácnosti, kde bude rozdávat lásku všem jejím členům. K dětem se hodí zejména díky jeho hravosti, po celý život má elán do skotačení jako malé štěně. Dobře vychází i s cizími lidmi, což z něj dělá spíš „vítacího“ psíka – hlídače z něj mít nejspíš nebudete, ačkoliv jako alarm poslouží dobře, upozorňovat štěkotem totiž umí. Co se týče jiných pejsků, ani s nimi nemá problém. Jiné domácí mazlíčky bude respektovat, avšak musíme mít na paměti, že se jedná o lovecké plemeno se silnými pudy, což by mohl být problém zejména u zvířecí drobotiny nebo hospodářských zvířat.

Parťák nejen pro myslivce

Irský setr

Ačkoliv se může zdát, že jsou lovecká plemena vhodná zejména pro myslivce, není tomu tak. I když je irský setr výborný lovec a pobyt venku je mu přirozený, může být spokojený i v bytě ve městě. Pro tohoto hnědého krasavce je důležité mít nějaké úkoly a povinnosti, má přirozenou chuť pracovat a překypuje elánem do života a pohybu, a tak bychom mu měli dopřát fyzické vybití v podobě dlouhých procházek nebo nějakého sportu. Kromě myslivosti se s tímto chlupáčem můžete věnovat canicrossu, tedy společnému běhání, dále jízdě na kole či koloběžce, nebo třeba agility či canisterapii.

Soužití je s tímto hafanem téměř bezproblémové díky jeho milé povaze, avšak při výchově a výcviku je potřeba nastavit pravidla a vést psa pevnou, avšak laskavou rukou. Mnohdy je potřeba obrnit se dávkou trpělivosti, jelikož tito setři bývají tvrdohlaví a svéhlaví, své udělá i jejich silný lovecký pud, na který bychom neměli zapomínat zejména při procházkách přírodou.

Elegán mezi psy

Irský setr

Tento chlupáč překypuje ladností a elegancí. Může za to nejen jeho stavba těla s hlubokým hrudníkem a vzpřímenou hlavou, ale také krásná lesknoucí se srst, která jemně vlaje ve větru a hází nádherné odlesky kaštanové hnědé. Tento hladký rovný kožíšek potřebuje péči v podobě pravidelného vyčesávání, a to zejména v období línání.

Ke komu se hodí irský setr? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock