Chlupáči, 28. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Houževnatý lovecký pes, který je i dobrým rodinným společníkem. To je italský ohař, psík s dlouhýma ušima a radostí ze života. Pojďme se společně na tohoto hafana podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Robustní atlet

Italský ohař

Italský ohař má mohutnou postavu, v dospělosti může vážit až 40 kilogramů. To mu ale neubírá na eleganci – umí se pohybovat ladně a celkově jeho tělesná konstituce působí harmonicky. Díky hlubokému hrudníku a dlouhým končetinám je tento chlupáč vytrvalým běžcem a všestranným sportovcem.

Vášnivý sportovec

Italský ohař

Pohyb je pro italského ohaře nepostradatelnou potřebou, a tak bychom měli myslet na jeho fyzické vybití. Rozhodně se nejedná o gaučového povaleče, který by byl spokojený v malém městském bytě s minimem procházek. Naopak potřebuje dostatek pohybu a prostoru, kromě pravidelného venčení ocení i zapojení do loveckých či sportovních aktivit. Můžete s ním chodit běhat, jezdit na kole či koloběžce, věnovat se canicrossu nebo společně vyrazit na túru či výlet přírodou. Louky a lesy, stejně jako ostatní ohaři, miluje. Jeho další vášní je i aportování, ke kterému jej nemusíte dlouze přemlouvat. Je to totiž ochotný přinašeč a neváhá se pro aport vrhnout i do vody.

Lovec i společník

Italský ohař

Tento chlupáč se na rozhlehlých pláních i v lesních porostech cítí jako doma. Jelikož se jedná o ohaře, nesmíme zapomínat na jeho přirozený lovecký pud. Ten se projevuje nejen při setkání se zvěří, ale i v případě konfrontace s jakýmkoliv rychle se pohybujícím objektem, a to nejen v lese, ale i na městském sídlišti. Pes se tak neváhá vydat za cyklistou, srnou nebo kočkou. Z tohoto důvodu je nutné mít psíka vždy pod kontrolou, dbát na jeho výcvik nebo jej vodit na vodítku.

Italský ohař ale nemyslí jen na lov, naopak se jedná o velice milého společníka, který se hodí i do rodiny s dětmi. Vychází s nimi totiž dobře, chová se přátelsky a něžně. Záleží však samozřejmě na povaze každého jedince, situaci a přístupu dětí. Tento chlupáč má přívětivý vztah ke všem lidem, a tak z něj nebude dobrý hlídač.

Autorský článek

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock