Chlupáči, 18. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Veselý rošťák, který vás okouzlí svými kudrlinkami. Italský vodní pes je neobvyklý chlupáč, který má nejen úžasnou srst, ale i povahu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Inteligentní šikula

Italský vodní pes

Italský vodní pes je opravdu chytrá hlavička, která se ledacos naučí. Jedná se o aktivního a pracovitého chlupáče, se kterým si užijete mnoho legrace. Jelikož je tento kudrnáč velice oddaný svému pánovi, společně s vysokou inteligencí to z něj dělá bezproblémového jedince, kterého je velice snadné vycvičit a naučit jej mnoho psích kusů. Svou chytrou hlavičku ale potřebuje pořádně zaměstnat, nesnáší nudu. Když se tento vodní pes nudí, vymýšlí nejrůznější lumpárny. Zvláště v oblibě má hrabání, a tak pozor na záhonky!

Citlivý čumák i dušička

Italský vodní pes

Tento psík má velice dobrý čich, a tak je často využíván k poněkud neobvyklé činnosti – hledání lanýžů. Také má velice vyvinutý lovecký pud, a tak kromě si kromě lanýžů, k čemuž musí být veden, všímá hlavně zvěři. Má rád přehled o všem, co se kde šustne a umí velice dobře stopovat. Ačkoliv je jeho výcvik snadný, pudy mnohdy mohou být silnější. Obecně se však jedná o velice tvárného a oddaného chlupáče, který rád splní, co vám na očích uvidí. Při jeho výchově a výcviku je nutné dbát na pozitivní přístup – italský vodní pes je na nátlak, křik a tresty velice citlivý. Za dobrůtku či pochvalu bude pracovat jako hodinky.

Šup do vody

Italský vodní pes

Jednou z velkých vášní italského vodního psa je plavání. A není se čemu divit, vztah k vodě je zřejmý již z jeho pojmenování. Pokud budete chtít tomuto mazlíkovi udělat opravdovou radost, vezměte jej k nějaké vodní ploše a dopřejte mu vodních radovánek. Aportování z rybníka se stane vaší společnou nejoblíbenější činností. A nemusíte se bát, že si domů přivedete promočeného špinavce. Srst tohoto psíka totiž přirozeně odpuzuje vodu a nečistoty a velice rychle schne. Samozřejmostí je však navštěvování takových vodních ploch, které nejsou plné sinic a jiného nepořádku.

Kudrnatá srst nevyžaduje ani příliš mnoho péče. Bohatě postačí chlupáče vyčesat jednou za měsíc v závislosti na stavu kožíšku, na zacuchaných místech je nutné kartáčovat častěji. Plstnatění se předchází včasným ostříháním, které probíhá ideálně jednou do roka.

Autorský článek

Další info: AKC: Lagotto Romagnolo; Lagotto Romagnolo Breed Information

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock