Chlupáči, 31. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Správná teriéří povaha a workoholismus, to jsou dva znaky, kterými lze popsat jagdteriéra. Udělat si obrázek o tomto německém loveckém teriérovi však vyžaduje mnohem více informací – tak se na něj pojďme společně mrknout!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Teriér tělem i duší

Jagdteriér

Pokud nevíte, co si pod pojmem „teriér“ představit, seznamte se s jagdteriérem, typickým zástupcem této skupiny. Jedná se o odvážného a neohroženého psa, který se do všeho vrhá po hlavě. Je aktivní a inteligentní, velice bystrý a pozorný. Tomuto chlupáči zkrátka nic neunikne. K majitelům si umí vytvořit velice silný vztah, díky čemuž se z něj stává věrný a poslušný chlupáč, který si však umí postavit hlavu. Tvrdohlavost a nezávislost pro něj není cizí, a tak je potřeba mít při výchově pevnou, avšak laskavou ruku a pořádnou dávku trpělivosti. Hodí se spíš pro zkušenější chovatele. Kromě loveckých pudů u něj můžeme nalézt i hlídačské vlohy, jelikož je k cizím lidem ostražitý a nedůvěřivý.

Aktivní a pracovitý

Jagdteriér

Tento chlupáč vyniká svou pracovitostí a neutuchající chutí vrhat se do různých aktivit a činností. Díky tomu je ideálním parťákem zejména pro myslivce, jelikož se jedná o loveckého psa s velkým nadšením a nasazením. Kromě toho však z jagdteriéra může být i společník na dlouhé procházky, nejrůznější výlety nebo i relax u vody – tento malý neposeda má totiž plavání v oblibě a svou energii může využít kromě myslivosti i u jiných psích sportů. Ať už tak či onak, nejdůležitější je, aby se v životě jagdteriéra něco dělo. Nesnáší totiž nudu a bez dostatku fyzického i psychického vybití může vymýšlet lumpárny v podobě demolování vybavení, hrabání apod.

Odolný lovec

Jagdteriér

Jak vyplývá z výše zmíněného, jagdteriér je opravdovým lovcem, který se nehodí na celodenní povalování u televize. Potřebuje dostatek aktivit, a kromě toho je velice rád venku na čerstvém vzduchu. Jeho srst je hustá a tvrdá a dokáže jej ochránit i před nepříznivým počasím, zateplená bouda by však měla být na zimní měsíce samozřejmostí. Jeho kožich nevyžaduje kromě občasného vyčesání žádnou zvláštní péči, záleží přitom i na typu srsti – hladkosrstý dvakrát ročně líná, což znamená častější kartáčování, hrubosrstého chlupáče je nutné alespoň jednou za půl roku vytrimovat.

Zdroje: 13 Things You Need to Know about the Jagdterrier (the Fearless Little Hunter); American Kennel Club: Jagdterrier; Jagdterrier

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock