Chlupáči, 28. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Sova je nádherné zvíře a může být za určitých okolností i domácím mazlíčkem. Chovat tohoto nádherného opeřence je ale poměrně náročné. Co byste měli zvážit, než si sovu pořídíte? A je to opravdu vhodný mazlíček pro vás a vaše děti?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Asi každý, kdo se zamiloval do Harryho Pottera, by si přál mít doma sovu. Dokonce v jednu dobu v některých zemích převyšovala poptávka nabídku a o sovy byl enormní zájem. Jenže tento majestátní opeřenec není pro každého. Jaké jsou jeho potřeby?

Potřebují hodně prostoru

Sovice sněžná

Zapomeňme teď na Harryho, protože sově malá klec v pokojíčku opravdu nestačí. Naopak potřebuje velký prostor. Sovy se chovají ve velkých voliérách s vnitřním i venkovním přístupem. Ve voliéře musí být i nádrž s čistou vodou. Sovy se pravidelně koupou, aby si udržovaly čisté peří. Ve voliéře musí mít dostatek prostoru, aby byly schopné často létat.

Sovy jsou samotáři

Sova

Tito ptáci jsou dravci, kteří žijí a loví nezávisle. Sovy ve volné přírodě nežijí v hejnech, takže jsou extrémně asociální, pokud jde o jiné ptáky (s výjimkou vlastních partnerů a potomků).

Schopnost žít v „hejnu“ je to, co umožňuje například papouškům úspěšně se integrovat do lidské rodiny. Vzhledem k tomu, že sovy tento druh myšlení postrádají, považují každého kromě jedné osoby, kterou si zvolí za svého „druha“, za nepřítele nebo kořist, a dokonce mohou i zaútočit. Což může být obrovský problém.

Speciální strava

Sova

Strava je dalším problémem, kvůli kterému je téměř nemožné úspěšně chovat sovy jako domácí mazlíčky. Vzhledem k tomu, že sovy jsou dravci, mají speciální výživové potřeby, které nelze uspokojit krmením semeny nebo čerstvými potravinami, jako je ovoce a zelenina. Něco takového by za potravu nikdy ani nepovažovaly. Ve volné přírodě sovy loví například myši, malé králíky a křepelky. V komerčních chovech se krmí také malými kuřaty.

Jako jedlíci masa jsou sovy vybaveny zobákem a drápy, které jsou speciálně navrženy pro trhání kusů masa a jsou schopné lidským majitelům docela ublížit, pokud se jim z jakéhokoli důvodu znelíbíte. Mohou být destruktivní a snadno roztrhat vše, co se jim ve voliéře nelíbí.

Řešení? Existuje!

Sova

Možná po tomto článku sovu raději zavrhnete – je to opravdu náročný mazlíček, který není pro každého. Pokud po sově vy nebo vaše děti opravdu toužíte, může podpořit některou ze zoologických zahrad a sovu si adoptovat. Dopřejete jí profesionální péči a uděláte dobrý skutek.

Autor článku: Andrea Veselá

New title