Jezevec lesní je čistotný tvor s příbytkem pod zemí

Chlupáči, 25. 8. 2020

Foto: Shutterstock

Zahlédli jste v lese zvláštní stopy, nebo jste viděli jezevce na vlastní oči? Pokud ano, můžete se považovat za šťastlivce. Tento tvor uniká lidské pozornosti naprosto bravurně. Jaká v sobě skrývá tajemství?

Život v podzemí

Většinu času tráví jezevci ve svých norách, které tvoří spletité tunely a brloh. Díky dlouhým drápům a silným nohám je hrabání nor pro jezevce hračka. Ideální místo k vytvoření svého podzemního světa si vybírají s pořádnou dávkou trpělivosti, kdy hledají ničím nerušené svahy s dostatkem slunečního svitu.

Nory jsou přitom překvapivě dlouhé – vzdálenost od brlohu k povrchu země může být až kolem 10 metrů. Pracovití jezevci si navíc postaví nor hned několik, každá z nich může mít přitom jiné využití. Jednu či dvě používá jezevec jako přímou cestu do brlohu, ostatní jsou vystavěny pro případ nouze, nebo jako větrací šachty pro ventilaci vzduchu.

Čistotný všežravec

Jezevci jsou velice čistotní tvorové, a tak si nory i brloh udržují v nejlepším pořádku. V jejich příbytku tak nenajdete zbytky potravy ani jiné nečistoty, ovšem jejich záměr o udržení dokonalé čistoty jezevcům často narušuje přítomnost lišky obecné. Lišky rády využívají nory jezevců, ovšem těmto rezatým šelmám úklid nic neříká, a tak jezevcům kazí dojem čistého domova.

Tato stvoření jsou poněkud vděčnými strávníky. Základ jejich jídelníčku tvoří jak rostlinné, tak živočišné složky. Jezevci si rádi pochutnají na nejrůznějších bobulích, oříškách a ovoci, oblíbeným chodem jsou pro ně i žížaly, žáby nebo hmyz, často loví i malé savce. Jezevci dorůstají do délky přes půl metru a váží až neuvěřitelných 20 kilogramů, což je v porovnání s jejich výškou opravdu hodně. I když nevypadají příliš pohybově zdatní, jsou jezevci výbornými plavci a vodu mají v lásce.

Rodinný typ

I když se o jezevcích říká, že jsou nabručení samotáři, opak je pravdou. Ve skutečnosti jde o velice společenské tvory, kteří žijí nejčastěji v romantickém svazku o dvou jezevcích. Jejich vztah je trvalý, kromě párečku v noře najdete i celé rodinky. Mláďata žijí s rodiči obvykle po dobu jednoho roku, aby společně přečkali zimu a byli připravená na osamostatnění v jarním období.